Nakon šest godina suđenja izricanje presude bivšim policijskim rukovodiocima za genocid u Srebrenici

27.11.2021 - 09:55 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Patria

U Državnom sudu naredne sedmice planirano je izricanje prvostepene presude bivšim policijskim rukovodiocima optuženim za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, koji su optuženi za prisilno premještanje i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima je na teret stavljeno i pogubljenje muškaraca, presuda će biti izrečena u ponedjeljak, 29. novembra.

Josipović je optužen u svojstvu nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bratuncu, Tešić kao bivši zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić u svojstvu komandanta Štaba policijskih snaga u Zvorniku i načelnika zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić kao nekadašnji komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić kao bivši komandir Prve čete PJP-a.

Suđenje im je počelo 2. aprila 2015. godine, piše Detektor. 

Istog dana je planirana žalbena sjednica na prvostepenu presudu kojom je Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora za progon na području Vlasenice 1992. te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.

Prvostepenom presudom iz augusta 2021., Garić je proglašen krivim za progon Bošnjaka iz Vlasenice i Srebrenice ubistvima, prisilnim nestancima, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem te drugim nečovječnim djelima koja je počinio kao pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije kao komandir interventnog odjeljenja odreda “Drinjača” odnosno interventnog voda Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Iduće sedmice planirana je i statusna konferencija pred obnovljeno suđenje Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom je osuđen na deset godina jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića, te kaznio počinioce.

Pred Apelacionom vijećem će početi obnovljeno suđenje i Ademu Kostjerevcu, nakon što je ukinuta presuda kojom je odbijena optužnica koja ga je teretila za zločin u Zvorniku, odnosno da je u svojstvu pripadnika ABiH ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Mostaru, Brčkom, Ugljeviku, Bosanskoj Gradišci, Bosanskom Novom i Bratuncu.