Dodik naglašava: Borim se protiv BiH koja je izvan Ustava BiH, protiv BiH koju u glavi ima Bakir Izetbegović, koju je imao i Alija Izetbegović

27.11.2021 - 15:49 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Neće Republika Srpska ući u odlučivanje na zajedničkom nivou dok se ne povuče, poništi, šta god hoće da urade, spali odluka Valentina Inzka koju je nametnuo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da neće pokleknuti pred mnogi autoritetima koji su na razne negativne načine pokušali da ugroze slobodu srpskog naroda već će nastaviti da se bori za Republiku Srpsku.

Dodik je istakao da sloboda nikada nije jeftina, da uvijek traži žrtve, ali da se on opredijelio da se bori za slobodu, koja znači postojanje Republike Srpske u punom kapacitetu kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je istakao da su reforme, nasilno davanje saglasnosti, otimanje putem odluka visokog predstavnika prošlost, da se to više neće desiti.

- Neće Republika Srpska ući u odlučivanje na zajedničkom nivou dok se ne povuče, poništi, šta god hoće da urade, spali odluka Valentina Inzka koju je nametnuo. Kada to urade oni koji su to uradili, mi ćemo otići tamo i početi odlučivati, rekao je Dodik

On je pojasnio da je krilatica izvorni Dejton vezana za prvobitni tekst koji je bitno promašen, devalviran akcijom međunarodnih faktora, napomenuvši da su nered napravila četiri stranca, odnosno visoki predstavnici napravili i trojica sudija Ustavnog suda BiH.

- Oni su to učinili provodeći izvornu politiku SDA koja se lažno predstavlja kao građanska. Ona je u suštini bošnjačka, muslimanska politička partija čiji je osnovni program Islamska deklaracija Alije Izetbegovića, naglasio je Dodik.

Nema potrebu, kaže, za političke duele ili politilčka razračunavnja sa Bakirom Izetbegovićem, već imam potrebu da se razračuna sa njihovim programom jer je očigledno da on sve svoje opcije crpi iz Islamske deklaracije, koju i drži na svom stolu.

- To je ono protiv čega se ja borim. Borim se protiv BiH koja je izvan Ustava BiH, protiv BiH koju u glavi ima Bakir Izetbegović, koju je imao i Alija Izetbegović, borim se protiv BiH u kojoj su muslimani dominantan narod koji želi da majorizira Srbe, prema primjeru kako to čini sa Hrvatima, pojasnio je Dodik.

Za visoke predstavnike i strane sudije Ustavnog suda koji su kršili Dejtonski sporazum je rekao da su to činili zato što su iza sebe imali političku silu koja je prijetila, i represivnu silu prema mnogim ljudima koje su udaljavali s poslova, "nisu im davali da žive". Istakao je da to vrijeme prolazi, da svijet danas nije isti.

- Ono što smo uspjeli i što je meni uvijek bilo u opredjeljenju kada sam išao na teške sastanke, a bilo ih je mnogo, jeste da samo ne dozvolim da se promijeni Ustav BiH. Dok je Ustava, uvijek se možemo na Ustav pozvati, da smo ga promijenili ne bi mogli ništa, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas Ustav BiH je Aneks četiri Dejtonskog sporazuma, u njemu tačno piše kakva je BiH.

- Mi takvu BiH prihvatamo, nijednu drugu, istakao je Dodik za Srnu.