LIDER SBB-A

Radončić o glasanju HDZ-a: To je za Bošnjake nož u leđa, neka im je na čast

01.12.2021 - 17:11 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kritikovao je delegate HDZ-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine zbog glasanja na prošloj sjednici. Kazao je da je to za Bošnjake jedna vrsta "noža u leđa".

“Neka služi na čast pojedincima. Smatramo da će HDZ kao stranka koja se zalaže za evropske standarde u drugom krugu glasanja odbiti da podržava separatističku politiku Dodika i negiranje zakona o genocidu jer je to nedopustivo. Mislim da će glasati protiv. U najgorem slučaju imamo zaštitni mehanizam – Predstavnički dom PSBiH gdje mi Bošnjaci, i drugi iz FBiH, nećemo dozvoliti da niko devastira zakon o sankcioniranju negatora genocida. Taj zakon je donesen. Vidite da je naglo prestalo negiranje genocida što znači da ga se ljudi itekako boje i poštuju ga”, rekao je Radončić.

Istakao je, komentirajući odnose sa SDA, da je SBB “na strani opozicije” i da imaju “jedinstven stav”.

Kada je riječ o današnjem sastanku, kazao je kako smatra da su postigli strateški dogovor i da je to prvi važni korak i uspjeh.

“Sutra nastavljamo razgovore. Ići ćemo korak po korak. Mnogo je nagomialnih stvri, ali sam i dalje optimista”, poručio je Radončić.

(N1)