UPOZORENJE ZA VOZAČE: Obustavljen saobraćaj za teretna vozila preko Romanije

03.12.2021 - 17:15 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) naglašava da je, zbog intenzivnih sniježnih padavina, ponovo obustavljeno saobraćanje za teretna vozila s prikolicom i šlepere, na putu Sarajevo-Rogatica preko Romanije.

Na magistralnom putu Kiseljak-Busovača (u mjestu Jehovac) saobraćaju sve kategorije vozila, ali otežano i usporeno obzirom da i dalje ima vode na kolovozu.

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu danas saobraćajnu situaciju u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Na pojedinim dionicama u višim planinskim predjelima ima snijega na kolovozu. Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima te da se na put ne kreće bez zimske opreme.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac, preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva, s aktuelnim radovima, BIHAMK izdvaja Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Konjic-Jablanica-Mostar (tunel Crnaja i dionica od Komadinovog Vrela do mosta Begića i Begovića), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Od subote navečer (04.12.) ponovo počinju obustave saobraćaja kroz tunel Crnaja na putu Konjic-Jablanica, u noćnim satima (23.30 do 04.30 sati). - Na graničnim prijelazima Šepak i Karakaj pojačan je promet vozila, u oba smjera. Na ostalim graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta - saopćio je BIHAMK.   

BONUS VIDEO: