Gorka ispovijest rudara koji je bio s Raifom i Hasanom sinoć u jami u Đurđeviku: Nije svejedno nositi mrtvog čovjeka, ne znam kako ću se vratiti u jamu

05.12.2021 - 20:22 | Vijesti >> Aktuelno

Samo smo čuli zapomaganje, čula se lomljavina i krš. Ovim riječima počinje svoju gorku ispovijest za portal "Avaza" rudar (identitet poznat redakciji) koji je sinoć svjedočio pogibiji svog kolege Raifa Čamdžića i teškom povređivanju Hasana Kadirića u jami rudnika mrkog uglja u Đurđeviku. 

Da ne ostanem bez posla

A onda izgovara šokantnu rečenicu:

- Nemoj druže moje ime objavljivati, da ne ostanem bez posla. Ispričat ću šta se desilo samo nemojte moje ime objavljivati.

Kaže da je odmah pritrčao.

- Pomagao sam izvlačiti ljude. Znaš kako je... Jesmo, iznijeli smo rudara koji je poginuo. Povrijeđenog su nosili drugi ljudi, druge kolege. Teško je. Baš je teško - govori naš sagovornik.

Dodaje da su svi bili na protestima u Sarajevu 24. novembra tražeći svoja prava.

- Borili smo se. I eto vratili se u jamu i ovo da se desi. Bila je ruševina, velika hrpa materijala. Zatrpalo je ljude. Dobro je iko ostao živ. Meni se nije ništa desilo, još jedan kolega je dobio udarac u nogu. Ali nije ga puno - kaže on.

Danas sam krenuo na posao, nisam mogao

Na pitanje. kada i kako će se vratiti u jamu gdje mu je kolega poginuo, odgovara:

- Ne znam. Danas sam krenuo na posao, nisam mogao. Otišao sam kući. Primio injekciju. Mnogo sam potresen, primao sam injekciju. Ne mogu da dođem sebi.

Sretno vam, rudari svima!