Gagović: Klizište u Trnovu prijeti da prekine putnu komunikaciju prema Sarajevu

05.12.2021 - 23:16 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Načelnik općine Trnovo Dragomir Gagović upozorio je danas na ozbiljnost situacije prouzrokovane klizištem na magistralnom pravcu Sarajevo – Trnovo, u neposrednoj blizini hidroakumulacionog jezera na Željeznici, navodeći da je potrebna hitna intervencija nadležnih.

- Na dva mjesta saobraća se jednom trakom, budući da se druga traka obrušila, a na još jednom mjestu kod jezera put je počeo da tone, klizi. S obzirom da smo ušli u zimu, strahujemo od dodatne devastacije saobraćajnice na ovom dijelu, što bi moglo dovesti do potpunog prekida saobraćaja i njegovog preusmjeravanja preko Igmana - rekao je Gagović.

Prema njegovim riječima, ta dva mjesta bila su obilježena saobraćajnim znakovima, ali kad su ekipe za zimsko održavanje prošle sedmice čistile saobraćajnicu od snijega zatrpale su ih i oni su bili nevidljivi. 

- Za one koji ne poznaju put i stanje na njemu, ovo je izuzetno opasna situacija, posebno za veća, transportna vozila, autobuse, kamione - istakao je Gagović i dodao da su o ovome upoznati svi, ali da za sada nema vidljivije reakcije nadležnih.

Korito Željeznice zatrpano muljem

Gagović je dodao da je opštinski Štab za vanredne situacije na sjednici u petak, 3. decembra, ukazao na potrebu hitne intervencije nadležnih na magistralnom putu i postavljanje novih znakova kako se ne bi ugrozili učesnici u saobraćaju.

Štab je posebno upozorio da je zbog klizišta na magistralnom putu otežan odlazak dijaliznim bolesnicima iz Trnova u Bolnicu "Srbija" u Istočno Sarajevo.

Načelnik Trnova podsjetio je da je do sada utvrđeno da su poplave koje su prije mjesec dana zadesile ovu opštinu pričinile štetu od 1,5 miliona KM i dodao da to nije konačna cifra s obzirom da još ima zahtjeva za izlazak komisije za utvrđivanje štete na teren, posebno tamo gdje su vikend naselja i vlasnici tek dolaze do svojih posjeda.

Gagović je istakao da je korito Željeznice nakon ovih poplava zatrpano muljem i da svaka malo jača kiša prijeti da se rijeka izlije iz korita, kao što se desilo i u petak na pojedinim mjestima.

Upita ispravnost vode

- Bez čišćenja većeg dijela vodotoka u budućnosti se neće moći spriječiti plavljenje priobalnog područja uz Željeznicu - upozorio je Gagović.

On je dodao da je uspostavljeno vodosnabdijevanje trnovske mjesne zajednice Kijevo, ali da ono još nije zadovoljavajuće.

- Radi se na izmiještanju trase vodovoda iz kanjona Željeznice, prema selu Oglavak. Teren je težak i nepristupačan - rekao je Gagović, objasnivši da su prilikom poplava u vodovodne cijevi koje su išle kanjonom prodrli blato i mulj i učinili ih neprohodnim za vodu.

Navodeći da pojedina domaćinstva zbog ispresijecane mreže u Kijevu nemaju vodu ili dovoljan pritisak, Gagović je rekao da se nakon poplava, zbog upitne ispravnosti vode u ovom naselju, kao i samom Trnovu, stanovnicima preporučuje da je prokuvaju prije upotrebe.

(Avaz)