Spektakularna pojava

Večeras će zasjat Krvavi i Supermjesec: Evo šta možete da očekujete

27.09.2015 - 11:24 | Tech >> Nauka i tehnologija

Mjesec i njegova veza sa Suncem donosi plimu i poplave, kao i druge nepogode, a oni koji vjeruju u "proročanstvo krvavog mjeseca" tvrde da će uslijediti apokalipsa. Još kad čuju da je ovog puta u kombinaciji i "Supermjesec"...

U kasnoj noći, 27. na 28. septembar, nebo će osvjetliti fenomen poznat kao "Supermjesec".

U isto vrijeme će se desiti njegovo pomračenje, pri čemu će postati "Krvavi Mesec", a za istu noć "najavljena" je i apokalipsa, koja je prvo bila "zakazana" za 23. septembar.

Supermjesec se odnosi na efekat koji se javlja kada se pun Mjesec nađe u svojoj najbližoj tački do Zemlje (pun Mjesec), što omogućava da ga vidimo u njegovoj najsvjetlijoj fazi i tada izgleda mnogo veći, čak i do 14 posto veći od normalnog.

Zbog svoje blizine jako će sijati, a ubrzo nakon toga postupno će nestati. Potpuno pomračenje dogodiće se samo sat vremena od njegovog najsjajnijeg momenta, kada će Zemljina sjenka u potpunosti zakloniti Mjesec.

Nakon toga uslijediće Krvavi Mjesec, fenomen pomračenja, pri čemu Mjesec pokriva Zemljina sjenka, koja mu daje svijetlu crvenu boju zbog prelamanja sunčeve svjetlosti u atmosferi naše planete.

To pomračenje će biti četvrto i posljednja u nizu grupe lunarnih pomračenja, poznate kao "Krvavi Mjesec", koja je počela u aprilu 2014. godine.

Astrolozi kažu da nema razloga za zabrinutost, a plima će, kako kažu naučnici biti za samo pet centimetara viša od najviše plime u protekle dvije decenije.