Žena otkrila savršen trik!

EVO KAKO DA ZA PAR MINUTA OPERETE STARI JASTUK: Dodajte 1 jeftini sastojak iz kuhinje i bit će KAO NOV

13.01.2022 - 16:15 | Praktična žena

Ukoliko je prošlo više od šest mjeseci otkad ste posljednji put oprali jastuke na kojima spavate, krajnje je vrijeme da to uradite kako vas grinje i prljavština noću ne bi "napadali"

Stručnjaci preporučuju da radi zdravlja jastuke održavate prema uputstvu i da ih perete bar dvaput godišnje.

Evo savjeta kako da operete vaše jastuke.

Potrebni su vam:

vrela voda

jedna šolja praška za veš
jedna šolja varikine (izbeljivača za veš)
pola šolje boraksa (Acidi borici, može se nabaviti u apotekama)

Stavite jastuk u mašinu, dodajte prašak, varikinu i boraks i uključite na najjaču temperaturu i pustite da odradi cijeli ciklus

Savjet: U mašinu ubacite tenisku lopticu kako bi se perje ravnomjerno rasporedilo unutar jastuka ukoliko perete perjane jastuke.Nakon završetka, izvadite jastuk i dobro ga protresite rukama, a zatim ponovo vratite u mašinu i uključite centrifugu.Izvadite jastuk i opet protresite.
Kako ručno oprati jastuke?

Ukoliko su vaši jastuci preveliki za vašu veš mašinu, možete obaviti sličan proces u kadi.Napunite svoju kadu vodom, dodajte prašak za pranje i šolju sirćeta, a po želji možete dodati i sodu bikarbonu. "Masirajte" svoje jastuke nekoliko minuta, zatim ih isperite i stavite napolju na sušenje. Veoma je bitno da ih unesete unutra tek kada su potpuno suvi jer bi inače na njima mogla nastati buđ.

Još savjeta da vaši jastuci budu tip-top

Ako imate mašinu za sušenje možete jastuke ubaciti u nju, a bilo bi idealno da imate vunene loptice za mašinu za sušenje na koje možete kapnuti par kapi eteričnog rublja i vaši će jastuci predivno mirisali. U mašinu za sušenje jastuke treba staviti na nisku temperaturu.

Novi.ba/Alo.rs