TRI PRIRODNA NAČINA DA SE RIJEŠITE BUĐI: Poslije ovoga opasne gljivice više nikad nećete vidjeti u svom domu

16.01.2022 - 14:28 | Arhitektura i dizajn >> Sve za dom

Kako biste tome stali na kraj, donosimo vam nekoliko savjeta pomoću kojih ćete na prirodan način i bez štetnih hemikalija riješiti problem sitnih napasnih gljivica

Buđ je jedan od glavnih neprijatelja mnogih domaćinstava. Često se pojavljuje u tamnim, toplim i vlažnim mestima u kući ili izvan nje. Osim što narušava izgled vašeg domaćinstva, buđ kod mnogih osoba uzrokuje i alergijske reakcije.

Kako biste tome stali na kraj, donosimo vam nekoliko saveta pomoću kojih ćete na prirodan način i bez štetnih hemikalija riješiti problem sitnih napasnih gljivica.

1. Pomiješajte kašičicu prirodnog deterdženta za pranje suđa sa kašičicom boraksa (natrijum borata). U mešavinu dodajte 2,5 dcl tople vode.Tečnost ulijte u bočicu s raspršivačem i poprskajte po području koje je zahvatila buđ. Ostavite neko vrijeme da odstoji, a nakon toga mješavinu isperite običnom vodom.

2. Buđi se možete riješiti i uz pomoć eteričnih ulja. Jednu kašičicu eteričnog ulja eukaliptusa pomešajte sa kašičicom metil al*ohola i dvije šoljice vode, poprskajte i ostavite da se osuši. Buđ će nestati u trenu. Jednako efikasno je i mešavina 1 kašičice eteričnog ulja čajevca i dvije šoljice vode. Mješavinu sipajte u bočicu s raspršivačem, poprskajte zahvaćeno područje i ostavite. Ovu smjesu nije potrebno ispirati. Potpuno prirodna opcija.

3. Pomiješajte sirće i vodu u razmjeri 1:4. Poprskajte područje koje je zahvatila buđ i ostavite da se osuši.

Iako je većina ovih sredstava sigurna za upotrebu na podovima i pločicama, ako namjeravate da čistite druge površine, savetujemo vam da prije čišćenja velikih površina svakako napravite test na manjoj površini kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.