Oglasio se australijski ministar koji je glavni krivac za Đokovićevu deportaciju: EVO ŠTA JE PORUČIO

16.01.2022 - 15:15 | Show

Aleks Hok (Alex Hawke), australijski ministar koji je ukinuo vizu Novaku Đokoviću oglasio se nakon odluke Federalnog suda na svom Twitter nalogu. 

Podsjećamo, pred ovim sudom je Đoković u subotu na nedjelju probao da ospori odluku Hoka, ali to mu nije uspjelo. U nedjelju je deportovan iz Melburna, a naredne tri godine Novak se neće moći vratiti u tu zemlju. 

Hok je objavio saopćenje u kojem pozdravlja odluku Federalnog suda, to jeste odluku njegovog tročlanog vijeća. 

- Pozdravljam jednoglasnu odluku Federalnog suda u Australiji, koji je podržao moju odluku po Migracionom aktu, da ukinem vizu gospodinu Novaku Đokoviću u javnom interesu.

 Jake granice Australije su nas držale sigurnim tokom pandemije, što je rezultiralo jednom od najnižih stopa smrtnosti, najboljih ekonomskih oporavaka i najviših stopa vakcinacija u svijetu.

Zaštita jakih granica je fundamentalna za sigurnost socijalnog jedinstva Australije, koja nastavlja da jača, uprkos pandemiji.

Australijanci su se mnogo žrtvovali da bi došli do ove tačke i Vlada Skota Morisona (Scott Morrison) je posvećena zaštiti te pozicije, kao što narod Australije i očekuje.

Do današnjeg dana, 43 miliona doza vakcine je dato u Australiji i više od 91,6 posto stanovnika od 16 godina i više je potpuno vakcinisano. 

Australija korak po korak može da počne postepeno otvaranje granica kao rezultat uspješnog vakcinalnog programa - napisao je Hok u svom saopćenju i izazvao veliki broj reakcija u svijetu.