SUD BiH

Danas presuda Seni Hamzabegović za finansiranje terorističkih aktivnosti

17.01.2022 - 07:50 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Novi.ba

Sud Bosne i Hercegovine danas će izreći presudu u predmetu Sena Hamzabegović, koja je trenutno na slobodi, nakon što joj je ukinut pritvor u 11 mjesecu prošle godine.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9. septembra 2021. godine optužnicu u ovom predmetu, koja optuženu Senu Hamzabegović tereti da je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti.

Riječ je o supruzi Muradifa Hamzabegovića iz BiH, koji je 2013. godine, u odsustvu, osuđen na Sudu BiH zbog krijumčarenja ljudi i odvođenja u Siriju. On se navodno još uvijek nalazi u Siriji, a njegova žena se sumnjiči da je u toj državi te u BiH finasirala terorističke aktivnosti.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je optužena Sena Hamzabegović u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na ratištu u Siriji i Iraku iako je znala da se navedena lica bore na strani takozvane Islamske države (ISIL-a), te da su se priključili formacijama koje su na osnovu rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašene terorističkim grupama i organizacijama.

Te organizacije su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka, a njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.