OGLASIO SE NAKON SASTANKA

Izetbegović: Uzdam se u sastanak u Neumu

26.01.2022 - 22:08 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Pomalo postaje već zamorno ponavljati stare teme i postojeće stavove, poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA nakon sastanka u Delegaciji EU u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Ja se uzdam u taj sastanak u Neumu na kojem će biti prisutni predsjednici većine parlamentarnih stranaka. Da se tu neki pomak konačno napravi, ako bude dovoljno odgovornosti. Dakle, gdje je izlaz iz ovoga svega? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100% tema koje se odnose na FBiH, jer u ovom času to rade, blokiraju Federaciju BiH”, rekao je Izetbegović.

Dodaje “da ako bude te spremnosti da znaju šta štite, možda prošireni, možda precizno definisaniji vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprečavaju volju većine u federalnom parlamentu – može se naći rješenje i za sve ostalo.”

Postoje prijedlozi HDZ-a koji su tri koraka unazad, kaže Izetbegović.

“Mi očekujemo konačno da se shvati da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine ili kada je u pitanju Ustavni sud već dvije godine”, rekao je Bakir Izetbegović.

(N1)