SIJAT ĆE KAO NIKAD

GREŠKA KOJA UBIJA CVIJEĆE! KAKO DA PRAVILNO OČISTITE SOBNE BILJKE OD PRAŠINE: Uradite ovo i izgledaće bogato i zdravo!

23.06.2022 - 12:36 | Praktična žena

Kako da pravilno očistite sobne biljke od prašine - ovo su savjeti koji će učiniti da duže cvjetaju i listaju!

Adekvatno zalivanje, prihrana, presađivanje biljaka, sunčeva svjetlost i nega neophodne su za razvoj sobnog cvijeća. Međutim, jednu grešku mnogi prave, a uzrokuje da liske požute i biljka uvene. riječ je o prašini koja se često nahvata na liskama i ne dopušta da biljke normalno dišu.

  Također, prašina može spriječiti biljke da upijaju sunčevu svjetlost, a kao posledica toga smanjiće se nivo hlorofila koji je neophodan da bi biljka bila zdrava. Zbog toga je jako važno da liske biljaka redovno čistite i uklanjate sloj prašine. Osim što će izgledati lepše, učiniće da budu zdrave, bogatije i bolje se razvijaju. Da bi vaše sobne biljke što bolje cvjetale i listale, neophodno je da ovo uradite bar jednom sedmično!

Ovaj postupak je vrlo jednostavan, potrebna vam je samo vlažna krpa sa kojom ćete nežno obrisati biljke. Važno je da očistite površinu i ispod lista, kao i stablo. Najbolje je koristiti običnu mlaku vodu, ali se za negu nekih biljaka (na primjer, fikusa) preporučuje da očistite biljku pivom - poslie toga će liske posebno sijati.

U ovu svrhu možete koristiti i bocu sa raspršivačem, pa poprskati biljke vodom, a zatim prebrisati. Važno je da ne preterate sa količinom vode kod biljaka koje ne trpe prekomerno zalivanje. Manje sobne biljke možete i "istuširati" u kadi ili tuš kabini.

Tokom čišćenja listova, ne zaboravite da uklonite stare liske ili uvenule cvetove kako bi nove mogle neometano da se razvijaju.

Kako očistiti pravilno sobne biljke od prašine - pogledajte u video prilogu ispod!