Uklanja kamenac i pijesak u bubrezima: Evo kako da napravite čaj od sjemenki lubenice, iznenadit ćete se za šta je sve dobar

01.07.2022 - 12:21 | Porodica i zdravlje

Tokom konzumiranja lubenice većina ljudi odstranjuje i baca sjemenke. Oni koji to ne rade u jednom dijelu pomažu svojoj probavi, ali to je nažalost sve. Same sjemenke prilikom prolaska kroz probavni trakt ostaju netaknute i samo mehanički pomažu boljoj probavi, ali većina njihovih korisnih sastojaka ostaje neiskorištena.

Kako bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuhati, samljeti ili ispeći kako bismo došli do dragocjenog sadržaja.

Sjemenke lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad probavnog trakta, pomažu u slučaju pojave crjevnih parazita, kao i u liječenju oboljelih od žutice i upala u organizmu, piše portal Zdravljebezdoktora.

Sjemenke lubenice sadrže supstancu citrulin koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih sudova i povoljno djeluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pektoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Sjemenke lubenice su zdravi sastojak koji je posebno upotrebljiv za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Korištenjem čaja od svježih sjemenki lubenice uklonićete kamen i pijesak u bubrezima.

Evo i magičnog recepta:

Svježe sjemenke lubenice izdrobite ili isjeckajte mlinom, pa kuhajte 15 minuta u dvije litre vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana, a treći dan se pravi pauza.

Proces se tako nastavlja nekoliko sedmica u istim intervalima – dva dana korištenja sa jednim danom pauze.

Stručnjaci savjetuju da tokom ljeta pripremite i nakupite dovoljnu količinu sjemenki kako bi ih imali raspoložive za dugotrajno korištenje kada lubenice nisu dostupne.

Sjemenke lubenice se preporučuju i za jačanje srca kao i mišićne strukture u tijelu. Takođe, jačaju pamćenje i poboljšavaju koncentraciju.

Sjajan su izvor magnezija, željeza, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcija, mangana, niacina i poluzasićenih zdravih masnoća.

 

(zdravljebezdoktora)