Komšić: Dodikova najava je dokaz besmislenosti okupljanja kod Varhelyia

02.07.2022 - 23:29 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je povodom sastanka europskog komesara za proširenje Olivera Varhelyja i Milorada Dodika, također člana Predsjedništva BiH.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Najava Dodika kako će se usprotiviti bilo kakvim reformama kojima bi se izmijenio dejtonski ustroj BiH, i da evropska BiH nije potrebna ukoliko nije dejtonska, jeste još jedan dokaz besmislenosti okupljanja kod Varhelyia.

Jasno je da Varhelyi i Evropska komisija ne namjeravaju poduzeti ništa kako bi sankcionisali Dodika i Čovića koji blokiraju reformske zakone, međutim stvari su otišle toliko daleko da Dodik sam priznaje da će se usprotiviti reformama, a takav stav mu je omogućila upravo servilna politika Evropske komisije na čelu sa Varhelyiem.

Omogućila mu je i da bez posljedica ponovo negira sudske presude za genocid. Dodik je jedno vrijeme to prestao da radi, ali obzirom da u Evropskoj komisiji ima zaštitnike, sada ponovo vrijeđa žrtve i izdiže se iznad zakona.

Što se tiče njegove tvrdnje da neko neće biti u BiH, ako ona nije dejtonska, odnosno da neko neće biti u BiH ako se krenu provoditi ključne reforme, mogu reći da Dodik i ne mora biti u BiH, kao što ne mora biti ni u Predsjedništvu iz kojeg bježi jer je poražen u svim ključnim političkim bitkama, a na aparatima ga još jedino održava proruski režim koji je Varhelyia instalirao u Evropsku komisiju", zaključio je Komšić.