JEDNOSTAVNIM TESTOM UTVRDITE DA LI STE BLIZU DEHIDRACIJE: Mnogi od nas nisu svijesni koliko je ovo stanje opasno!

03.07.2022 - 08:42 | Porodica i zdravlje

Ljudi koji rade ili su na otvorenom tokom toplotnog talasa imaju povećan rizik od dehidracije, zbog čega je važno piti puno tečnosti.

Međutim, kako da znate da li vašem tijelu nedostaje tečnosti?

Jedan od načina da proverite da li ste dehidrirani je brzi test štipanjem kože. Uštipnite kožu na ruci. Koža sa normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u normalan položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija će uzrokovati spor povratak kože u normalan položaj. Drugim riječima – to je tečno vrijeme.

Međutim, postoje bolji pokazatelji da je organizmu potrebna voda. Radije bih povezivao (dehidraciju) sa fizičkim simptomima kao što su letargija, glavobolja ili suha usta, kaže njemački dermatolog dr. Kristof Liebih. Razlog je, objašnjava, što koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.

"Kao dermatolog, naravno da vidim da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlaga", kaže dermatolog i dodaje da je laiku, međutim, teško da procijeni. U toplim danima, savjetuje, trebalo bi da pijete više od preporučenog minimuma od jedan i po litara vode dnevno.

"Teško da možete popiti previše", primjećuje on. Voda je i njegov omiljeni način da se rashladi. Vodu iz česme pušta preko dlanova i podlaktica. Kaže da je to najprijatniji način.

Ako ste napolju tokom sunčanih, vrućih dana, doktor kaže da je najbolje biti u hladu između 11 i 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i poveća nivo „hormona sreće“, napominje on. Krema za sunčanje neće spriječiti proizvodnju vitamina D, ali će sačuvati vaše zdravlje.