NAPITAK OD OVE DVIJE NAMIRNICE PIJTE PRIJE SPAVANJA: Otklanja migrene i artritis, organizam će se preporoditi!

03.07.2022 - 12:27 | Porodica i zdravlje

Da li imate ideju šta će se desiti u vašem tijelu ako skuhate bananu sa cimetom i popijete ovu tečnost uveče, prije spavanja?

Malo poznat recept je odličan lijek za mnoge probleme, posebno za nedostatak vitamina i nervozu. Njegova tajna je u tome što banana sadrži veliku količinu magnezijuma koji blagotvorno djeluje na nervni sistem: opušta, eliminiše stres i poboljšava san.

Banana nije samo izvor energije, već i riznica brojnih hranljivih materija, kao što je kalijum koji je važan za tonus mišića, pa čak i srčanog. Još jedan mineral, fosfor, pomoći će telu da lakše svari ugljene hidrate.

Drugi, ne manje važan sastojak ovog koktela je cimet. Sposoban je da smanji nivo šećera i holesterola u krvi, pa tako smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, neke studije su pokazale da cimet može da djeluje antiseptično na tijelo i normalizuje hormone (posebno korisno za žene).

Naučnici su izdvojili stanja kod kojih je ovaj napitak blagotvoran: artritisa, migrena i glavobolje različitog porijekla, ulceroznih bolesti gastrointestinalnog trakta i prisustva patogenih bakterija.

Kako napraviti ovaj napitak?

Sastojci:

    1 zrela banana
    1-1,5 kašičica cimeta
    2-2,5 l vode

Priprema:

Ukloniti koru banani. Zagrijati vodu da proključa, pa dodati bananu i cimet. Smanjiti temperaturu, pa kuhati oko 10 minuta. Ocijediti i piti toplo.