PREPOZNAJTE ZNAKE DA PIJETE PREVIŠE KAFE: Omiljeni napitak može da ugrozi zdravlje, a javlja se čak i zavisnost!

04.07.2022 - 15:34 | Zanimljivosti >> Kiosk

Stručnjaci otkrivaju kako da prepoznate znake zavisnosti od kofeina i koji simptomi pokazuju da vam kafa ugrožava zdravlje!

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Stručnjaci kažu da konzumiranje kafe u umjerenim količinama može da ima dobre efekte na zdravlje, što pokazuju i naučne studije, ali s druge strane, u slučaju prevelike konzumacije može se razviti i zavisnost od kofeina.

Zavisnošću se smatra konzumiranje kofeina svakodnevno u pretjeranim količinama – tolikim da to ima negativne posljedice na socijalne interakcije, zdravlje i druge sfere života.

Ukoliko se kafa pije u velikim količinama, kofein može negativno da utiče na srce, može doći do povećanja krvnog pritiska, a evo i koje još posljedice mogu da se jave:

    Nesanica
    Anksioznost
    Problemi sa varenjem

Kofein takođe može da pogorša neke već postojeće simptome koji se tiču bešike i crijeva.

Da bi se javile neke negativne posljedice, većina ljudi bi trebalo da unese baš dosta kofeina – prihvatljivo je četiri-pet šoljica kafe dnevno, ali sve zavisi od toga koliko ste osjetljivi na kofein.

"Istraživanja pokazuju da ova količina kofeina ne bi trebalo da bude štetna po zdravlje srca, nivo holesterola ili ritam rada srca", kaže Viktorija Tejlor iz britanskog Udruženja za srce.

S druge strane, konzumiranje kofeina u umjerenim količinama, kažu ljekari, štiti od dijabetesa tipa dva, Parkinsonove bolesti, bolesti jetre, infarkta i moždanog udara, tako da nema razloga da odustajete od uživanja u šoljici omiljenog napitka, naprotiv.

(MONDO)