Čović, Dodik i Izetbegović danas kod Varhelyija

06.07.2022 - 08:00 | Vijesti
Autor: N1

Nakon posljednjeg Evropskog vijeća, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi pozvao je političke lidere vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini, Dragana Čovića iz HDZ-a, Milorada Dodika iz SNSD-a i Bakira Izetbegovića iz SDA na odvojene sastanke danas u Briselu.

“Sastanci dolaze nakon Evropskog vijeća na kojem su čelnici EU potvrdili spremnost da Bosni i Hercegovini dodijele status zemlje kandidata te u tom cilju poziva Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom Mišljenje, s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo da odlučuje o ovom pitanju”, kazali su u uredu komesara Varhelyija za N1.

Varhelyi otkrio o čemu će razgovarati sa Čovićem, Dodikom i Izetbegovićem

Bakir Izetbegović rekao je da se sa Varhelyijem sastati odvojeno bez Čovića i Dodika jer ne želi ovakva pitanja rješavati kao predstavnici konstitutivnih naroda već da će se državna pitanja rješavati u institucijama BiH.

Sastanci će, ističe se, biti povod da se razgovara o narednim koracima na EU putu Bosne i Hercegovine, nakon rasprave među liderima EU na Evropskom vijeću 23. juna.

Sastanak dolazi dan nakon što su na raspravi u Evropskom parlamentu o BiH pojedini parlamentarci tražili nove sankcije za Dodika.