Johnson podnio ostavku. Ostaje premijer dok se ne nađe novi šef torijevaca

07.07.2022 - 14:25 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Index.hr/HINA

BORIS JOHNSON se obratio javnosti i, iako nije izričito rekao da daje ostavku, njegov govor, pišu svi britanski mediji, išao je u smjeru da odlazi s funkcije premijera.

Dočekan je pljeskom njegovih najvjernijih pristaša. "Sada je očito volja parlamentarne konzervativne stranke da postoji novi čelnik te stranke, a time i novi premijer. Složio sam se sa Sir Grahamom Bradyjem da proces izbora tog novog vođe treba započeti sada." Dočekan je pljeskom njegovih najvjernijih pristaša. No isto tako, dok je Johnson govorio, u pozadini su se mogli čuti zvižduci i negodovanje dijela okupljenih.

"Želim reći milijunima ljudi koji su glasali za nas 2019., mnogi prvi put: Hvala vam za taj nevjerojatan mandat, za najveću konzervativnu većinu od 1987.", rekao je Johnson. "Razlog zbog kojeg sam se tako žestoko borio zadnjih dana želja je da osobno ispunim taj mandat jer sam osjećao da je to moja dužnost i moja obaveza." 

"Naravno, silno sam ponosan na ostvarenja svoje vlade: od izvršenja Brexita do rješavanja naših odnosa s Europom. Vratili smo ovoj zemlji snagu da sama donosi svoje zakone, prošli kroz pandemiju, izvršili najbrže cijepljenje na kontinentu, najbrži izlaz iz 'lockdowna' i posljednjih mjeseci vodili zapad u suprotstavljanju Putinovoj agresiji na Ukrajinu", kazao je. 

Izbor novog šefa torijevaca može potrajati i nekoliko mjeseci
Da je Johnsonova sudbina zapečaćena pokazalo se kad je na njegovu ostavku pozvao i Nadhim Zahawi, zvijezda u usponu konzervativaca koji je na mjesto ministra financija imenovan nekoliko dana prije. Zahawi i drugi ministri u srijedu navečer stigli su u Downing Street poručiti svom šefu da mora otići. 

Johnson je prvo to odbio te je otpustio Michaela Govea, ministra koji je prvi pozvao na ostavku. No u četvrtak ujutro, kad je vladu napustilo još niz ministara, postalo je jasno da Johnson ne može ostati. 

Torijevci će morati izabrati novog čelnika, a taj proces mogao bi trajati nekoliko mjeseci. Još uvijek nije jasno može li Johnson ostati na poziciji premijera dok se bira njegov nasljednik.