Svjedoci istorije

Spomenici NOR-a (FOTO)

15.10.2015 - 19:03 | Nostalgicno >> Nostalgija
Autor: M. Salihović

Svi se sjećamo priča o velikim bitkama iz Drugog svjetskog rata koje su bile povod da se u poslijeratnoj Jugoslaviji 60-tih i 70-tih godina izgrade umjetničko-arhitektonske strukture koje su bile podsjetnik za sva pokoljenja o herojskoj borbi naroda Jugoslavije. 

Ove spomenike su dizajnirali različiti skulptori (Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković ...) i arhitekti (Bogdan Bogdanović, Gradimir Medaković ...) te su na taj način stvorili jedan snažan vizuelni simbol koji je na svoj način govorio o snazi i samoopredjeljenosti tadašnje SFRJ. 

U 80-tim godinama ovi su spomenici godišnje privlačili milione posjetilaca, naročito mladih pionira i onih nešto starijih omladinaca. Nakon raspada Jugoslavije spomenici su uglavnom ostali prepušteni sami sebi, a njihova simbolika se izgubila negdje u novom vremenu i novonastalim državama. Međutim, bez obzira na ova nova vremena, za većinu njih možemo reći da i dalje posjeduju onu zadivljujuću ljepotu koju su uostalom osjećali i milioni Jugoslovena koji su ih nekada posjećivali bez obzira što je njihova simbolika već odavno počela da blijedi.

Neki su prilično, neki u potpunosti devastirani, a neki su "preživjeli" pa i danas svjedoče o istoriji ovih prostora.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16