STARI RECEPT ZA LAKSATIV DŽEM: Jedna kašika svakog jutra ubrzava rad crijeva i normališe metabolizam

14.08.2022 - 17:04 | Praktična žena

Danas sve više ljudi pati od opstipacije, a rijetki govore o tome.

Istina je da su stres, nekretanje, premalo vode i vlakana napravili pravi haos u organizmu. Kad osjetite ove probleme, najbolje je uzeti džem poznat kao laksativ.Neki ga zovu "laksativ džem", drugi "medicinski džem" - nastao u kanadskoj bolnici u Kvebeku i ispitan na uzorku od četrdesetak starih ljudi, ovaj džem se pokazao kao idealan za ubrzavanje rada crijeva.

Pacijentima je savjetovano da svaki dan pojedu po jednu veliku kašiku ovog džema koji se pokazao kao odličan za pražnjenje crijeva.

Recept za laksativni džem

    Sastojci: 150 g urmi (1 šoljica), 150 g suhih šljiva (1 šoljica), 1,5 šoljica prokuhane vode (za gušći džem manje)

    Priprema: Isjecite urme i suhe šljive na komadiće. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte dok se mješavina ne zgusne. Dobijena količina trebala bi biti za 20 porcija od 1 kašike.

Ovaj džem je pogodan za sve uzraste.
Možete ga jesti samog, mazati na hjleb, dodati u jogurt, pahuljice …

Naši stari su još znali i primenjivali suve šljive u svrhu ubrzanja rada crijeva. Njihovim kuhanjem u kipućoj vodi nastaje prijatan i koristan dodatak esencijama za čišćenje.

Bogate su vlaknima i sorbitolom kojemu se pripisuje laksativni efekat. Sadrže ga čak 15 puta više nego ostalo voće.

Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari jer ne zahtjeva lučenje insulina. U crijevima se prerađuje jako sporo i dospijeva u debelo crijevo najčešće napola prerađen zbog čega dovodi do mekših stolica.

Urme neki zovu i najzdravijim voćem na zemlji. One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka.Urme uravnotežavaju stolicu te se koriste i kao lijek kod proliva, ali naravno i tvrde stolice.

U SAD-u urme se pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuju kao lijek za zatvor. Urme se mogu koristiti za liječenje crijevnih tegoba, pospješuju funkciju crijeva i pomažu razvoj korisnih bakterija u crijevima.Ako želite da imate normalnu stolicu onda morate da se pridržavate ovih pravila:

1. Pijete mnogo vode

2. Jedete više vlakana: voće, povrće, mekinje

3. Izbjegavajte kofein

4. Izbjegavajte mliječne proizvode

5. Smanjite konzumiranje bijelog brašna.

stil.kurir.rs

BONUS VIDEO: