EVO KAKO SE PRAVILNO ZALIVA ORHIDEJA: Ovako će vam CVJETATI cijele GODINE (VIDEO)

16.08.2022 - 23:14 | Praktična žena

Stvaranje takvih stresnih uslova omogućiće orhideji da se brzo prilagodi novim uslovima, kao i da ranije pusti cvetne stabljike

Iako niko ne razmišlja o tome kada ih kupuje, uzgajanje orhideje kod kuće zahtjeva određene vještine i znanja. Prilično je zahtjevna u nezi i održavanju. Orhideja je cvijet koji raste na drugim biljkama. Ova karakteristika je svojstvena epifitima. S obzirom na ovu činjenicu, uzgoj kod kuće ne odvija se na tradicionalan način kao u slučaju drugih sobnih biljaka.

Zalivanje orhideja u roku od 14 dana nakon kupovine takođe se ne preporučuje. Stvaranje takvih stresnih uslova omogućiće orhideji da se brzo prilagodi novim uslovima, kao i da ranije pusti cvetne stabljike.

Zalivanje treba shvatiti vrlo ozbiljno. Orhideja voli toplu, taloženu vodu, čija je temperatura 30-35 stepeni. Zalivanje se vrši u paleti. Uobičajena opcija zasićenja korena vlagom je postavljanje saksije sa cvijećem u širu posudu sa vodom na 20 do 30 minuta. Ovo vrijeme je sasvim dovoljno da korenje zauzme potrebnu količinu vlage.

Kako izgleda ovaj proces donosimo u video zapisu koji slijedi...

 

BONUS VIDEO: