TUŽNA GODIŠNJICA

Na današnji dan prije 30 godina poginuo je heroj Ramiz Salčin

22.08.2022 - 09:02 | Vijesti >> Dogodilo se na današnji dan

Trideseta godišnjica pogibije Ramiza Salčina, prvog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad obilježit će se danas s početkom u 11 sati na spomen-obilježju, u ulici Teheranski trg kod broja 14, Saraj-Polje. 

Heroj odbrane "Zlatnog ljiljana" Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, općina Gacko. Učestvovao je u svim važnijim odbrambenim akcijama s početka agresije, uključujući prve i presudne bitke za odbranu opkoljenog Sarajeva, od Žuči, Mojmila i Dobrinje, do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo 22. avgusta 1992. od snajperskog hica ispaljenog iz pravca Nedžarića.

Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjima. Njegovo ime u Sarajevu nose sportska dvorana, ulica i trg.

Živio je s puškom u ruci, a tako je i umro.

Također, Salčin  je učestvovao u bitkama za Mojmilo, deblokadu Dobrinje, zadavao teške udarce agresorima u Nedžarićima i na Stupu.

Salčin  je bio jedan od prvih koji je na brdu Žuč istrčao na vrh brda tokom bitke. Imao je samo jedan cilj, da njegov grad i njegova domovina budu slobodni.

Ne postoji ratište u Novom Gradu gdje Salčin  nije ratovao.

Prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića Salčin je preko Mojmila odveo na Dobrinju, jer je to bio jedini ulaz i izlaz s Dobrinje.

salcinalija

Brdo Mojmilo bitno je za ovaj grad jer je odbranjeno još u aprilu 1992. godine, kada je Ramiz Salčin sa svojim borcima i oružjem koje je nabavio spriječio agresore da zauzmu položaje na tom brdu.

BONUS VIDEO: