Evo šta morate uraditi

EVO ZBOG ČEGA VAM DOLAZE VISOČIJI RAČUNI NEGO IKAD: Majstor otkrio caku, spriječite na vrijeme

30.09.2022 - 13:10 | Arhitektura i dizajn >> Sve za dom

Da li će nam očišćeni radijatori smanjiti račune za struju ove zime?

Grijna sezona uskoro počinje i pravo je vrijme da svoje radijatore pripremite za predstojeći rad. Radijatori mogu da budu žarišta prljavštine i prašine, koje se skupljaju između rešetki i prostora između zidova.

Prvenstveno je važno očistiti unutrašnjost radijatora, što je u nadležnosti gradskih elektrana. Neobične čestice, osim što mogu da iritiraju alergičare, mogu i da smanje djelotvornost radijatora. Prema rečima stručnjaka, češće čišćenje radijatora može dovesti do velikih ušteda na vašem računu za grijanje.

Stručnjak za vodoinstalaterske radove Džon Loules objašnjava da prašina između rebara konvektorskog radijatora može da spriječi izlazak toplote, što znači da će radijatori morati više i vremenski duže da rade kako bi zagrijali prostorije vašeg doma.

Za čišćenje radijatora se nikako ne preporučuje korišćenje krpa, jer one samo rasprše čestice prašine, već umjesto toga stručnjaci preporučuju koriščenje usisivača.

Za ploče radijator koje su pretesne da bi kroz njih prošao nastavak za čišćenje, upotrebite fen za kosu, ali sa hladnim vazduhom.

Spoljašnost radijatora bi trebalo oprati vlažnom krpom, pa zatim suhom.

- Ponekad toplina može prouzrokovati da se prljavština i prašina zalepe za zid iznad radijatora. Zato je važno očistiti i zid iza radijatora - dodao je Džon Loules.

BONUS VIDEO: