OBRATITE PAŽNJU

UPOZORENJE NA POPULARNI LIJEK: Ako ga uzmete u ovom periodu, crno vam se piše

30.09.2022 - 14:20 | Zanimljivosti >> Kiosk

Uzimanje pilula pa odmah kafu nije baš sjajna ideja. Kojih kombinacija se treba paziti? Na jedan lijek treba obratiti posebnu pažnju.

Kombinacija leka i kafe
Ako imate naviku da uzimate lekove sa onim što je u šoljici, vreme je da izvršite samopregled. Ispijanje kafe uz lekove je izuzetno štetna navika.

Ako lečite hipotireozu, morate uzimati lekove prema određenom rasporedu. Najmanje 40 minuta nakon uzimanja tablete treba ostati na prazan stomak, a to važi i za kafu, koju pacijenti često ne računaju. U slučaju ove vrste lečenja, ranije jedenje doručka ili ispijanje kafe može smanjiti efekat leka i do nekoliko desetina procenata 

Većina ljudi sa hipotiroidizmom uzima lijek, hormon štitaste žlezde koji je izuzetno osjetljiv na kafu i drugu hranu. Iz tog razloga, lekovi se obično uzimaju čim se probudite. Ako to ne učinite, to može značajno smanjiti efikasnost lijeka. Prerano ispijanje kafe smanjuje apsorpciju lijeka i odlaže njen vršni efekat .

Vrsta kafe koju pijemo takođe ima direktan uticaj na lijekove koje uzimamo, u slučaju levotiroksina, druga štetna komponenta je mlijeko koje se često dodaje kafi. Kalcijum sadržan u mleku takođe ometa apsorpciju levotiroksina i delovanje leka.

Kada možete piti kafu?

U slučaju liječenja hipotireoze, specijalisti sve češće pozivaju na značajno produženje intervala između uzimanja lijekova i ispijanja kafe. Iako se do sada govorilo o intervalu od 30-40 minuta, sve je više mišljenja da bi ovo vrijeme trebalo značajno produžiti. Prema sprovedenom istraživanju, LT4 se apsorbuje veoma dugo - oko 80 procenata. supstanca se apsorbuje u roku od 3 sata od uzimanja lijeka. Neki ljekari savjetuju svoje pacijente da se uzdrže od kafe čak 2-3 sata nakon uzimanja pilule.

"Prerano ispijanje kafe nakon uzimanja leka značajno smanjuje efikasnost lečenja hipotireoze – to je zbog sekvestracije aktivne supstance, odnosno levotiroksina (LT4). Kao posledica toga, poremećena je apsorpcija hormona (čak i za nekoliko desetina procenata!)“- piše na Fejsbuku endokrinolog Szimon Suvała, a prenosi medonet.pl.

Espreso

 

BONUS VIDEO: