SAVJET ZA LAKŠU ZIMU: Evo kako održavati dom toplim za vrijeme hladnijih mjeseci

30.09.2022 - 18:31 | Praktična žena

Kako cijena plina i struje kontinuirano raste, već gasimo svjetla, provodimo manje vremena pod tušem i isključujemo uređaje kako bismo uštedjeli novac. No, postoje li isplativiji načini za smanjenje proizvodnje energije?

“Kriza s gorivom je zabrinjavajuće vrijeme za sve”, kaže Jane O’Connor, koja se specijalizirala za uvođenje arhitektonskih mjera u stambene projekte.

“Ali vrijeme je da svoj dom pogledate svježim očima. Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti kako bismo bili snalažljiviji i uštedjeli energiju. Iskoristimo ovu priliku za stvaranje novih navika i budimo manje rastrošni u budućnosti, što je bolje za naše proračune i bolje za planet”, poručuje.

Osnovno održavanje doma smanjit će račune i učiniti dom toplijim i ugodnijim. Kako se pobrinuti da vaš dom bude spreman za zimu i kako smanjiti svoje račune, otkriva za Metro, prenosi Večernji.hr.

Otkrijte propuhe

Započnite šetnjom po kući kako biste identificirali hladne točke – sada je vrijeme da identificirate izvor. Upotrijebite pjenaste trake za zaštitu od propuha oko otvora potkrovlja kako biste zadržali toplinu.

Pogledajte gdje cjevovod ulazi u kuću kako biste vidjeli postoje li praznine između cijevi i okolnih zidova i popunite ih.

Stari bojleri

Neka vodoinstalater provjeri bojler prije nego što zahladi kako biste osigurali njegov učinkovit rad te provjerite radijatore kako biste bili sigurni da nema zračnih blokada koji usporavaju sustav grijanja. Novi bojler drastično će smanjiti troškove, ali samo ako vam je potreban.

Smanjite toplinu

Većina ljudi ima zadanu postavku na 23 stupnja Celzijusa na termostatu. Smanjivanje za samo jedan posto moglo bi vam smanjiti račun za grijanje deset posto. Smanjenje na 20 stupnjeva Celzijusa je ugodna temperatura i izbjeći ćete negativne utjecaje hladnog doma.

No, puno postupnih promjena dovest će do značajnog smanjenja vašeg računa za energiju, stoga držite sva unutarnja vrata zatvorena, isključite radijatore u sobama koje ne koristite kao što su rezervna spavaća soba i blagovaonica.

Pazite na praznine

Praznine u starim prozorskim okvirima treba popraviti, popuniti i obojiti prije nego što počne hladno vrijeme, a vertikalne praznine oko vrata i prozora isisat će toplinu iz vaše kuće. Koristite ljepljivu izolacijsku traku jer je to jednostavan način za brtvljenje topline.

Izvor: Hayat

BONUS VIDEO: