DOBRE VIJESTI PO RUSIJU, JAKO LOŠE PO EUROPU, A POTPUNO KONTRA AMERIČKIH ZAHTJEVA: Saudijska Arabija, zajedno s Rusijom, drastično smanjuje proizvodnju nafte što će dovesti do novog naglog skoka cijene energenata

04.10.2022 - 15:05 | Vijesti >> Svijet

Saudijska Arabija i Rusija planiraju zajedno smanjiti proizvodnju nafte što će, kao što je uvijek i slučaj, rezultirati porastom cijene nafte na globalnom tržištu.

Dakako, potez dolazi u vrlo napetom trenutku dok zemlje diljem svijeta nastoje na razne načine smanjiti energetske troškove. No, čini se da će teška misija uskoro postati još i teža nakon što Rijad i Moskva aktiviraju svoje planove.

Sutra će se održati prvi sastanak 13 članica OPEC-a (pod vodstvom Saudijske Arabije) i 11 njihovih saveznika (koje pak predvodi Rusija) uživo još od ožujka 2020. godine.

Na sastanku sutra u Beču, gdje se nalazi sjedište OPEC-a, očekuje se da će najaviti najveći rez u proizvodnji nafte od početka Covid-19 pandemije (spominje se iznos veći od 1 milijun barela nafte dnevno). Ishod je to koji će itekako ići na ruku Rusiji, kojoj visoke cijene energenata poprilično pomažu u tome da izbjegnu teže posljedice i udarce zapadnih sankcija. Potez će pak najteže pogoditi Europu koja se već i sad zbog energetike nalazi u vrlo teškoj situaciji.

Podsjetimo, u srpnju ove godine američki predsjednik Joe Biden otputovao je u Saudijsku Arabiju na sastanak s tamošnjim vlastima kako bi ih, kao dugogodišnji strateški saveznik, zatražio da povećaju proizvodnju nafte ne bi li se na taj način izvršio pritisak na Rusiju koja je napala Ukrajinu u veljači. No, čini se da Saudijska Arabija - gdje glavnu riječ vodi prijestolonasljednik Mohammed bin Salman - sad radi upravo suprotno od onog što je Biden zahtjevao.

Izvor:N!

BONUS VIDEO: