NISMO IMALI POJMA DA JE OVAKO LAKO: Evo kako da ugojite mandarinu kod kuće, OVAJ TRIK SVI TREBAJU ZNATI

06.10.2022 - 09:25 | Zanimljivosti >> Kiosk
Autor: Novi.ba

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, sve odrasle osobe treba da jedu oko 1,5 do 2,5 zdjelice voća dnevno. Iako je danas lako kupiti sve potrebne proizvode u obližnjem supermarketu, ipak je mnogo zdravije kada sami uzgajamo biljke.

Pogledajte listu od 5 voćki koje možete lako uzgajati iz sjemenki ili koštica vlastitog ubranog voća, direktno na svom balkonu ili u svojoj bašti.

5. MANDARINE

819c985847b524c3fe286ae753

Drveće mandarine raste iz sjemena i može proći nekoliko godina da sazre i potpuno izraste za jelo. Svježe sjeme će najvjerovatnije izrasti prije starijeg.

Održavanje toplog, vlažnog i zaštićenog od štetočina u vašem vrtu također je ključno za pravilan rast.

 Ako želite sami uzgajati drvo mandarine, trebate uzeti u obzir sljedeće savjete:

 • Postavite drveće na dobro osvijetljeno mjesto, ali ne na direktnom suncu. Koristite dobro drenirano tlo i često ga zalijevajte, ali nemojte da bude previše vlažno.
 • Bolje je koristiti sjemenke iz svježeg voća jer su održivije i saditi ih u proljeće ili rano ljeto.
 • Kada je sadnica dovoljno velika, presadite je u veću posudu sa malo svježe mješavine za saksije.
 • Mandarinama uzgojenim iz sjemena može proći od 4 do 7 godina da procvjetaju i rode. Cvjetanje se obično javlja u proljeće, a plodovi se formiraju u ljeto i sazrijevaju do rane jeseni.

4. LIMUN

 d9f83954979c9a167360c8886d

Limun se lako može uzgajati iz sjemenki. Samo obavezno operite sjeme. To je ključno da uradite kada sadite sjeme, jer premaz sadrži šećere i može dovesti do truljenja vašeg sjemena.

Možete lako uzgajati limun iz sjemenki tako što ćete ih staviti direktno u zemlju i pridržavati se ovih jednostavnih pravila:

 • Posadite najmanje 5-10 sjemenki odjednom u slučaju da neke od njih ne niknu. Od svježeg limuna bolje je odabrati punašne sjemenke.
 • Ne zaboravite da stabla limuna vole vodu, pa održavajte zemlju vlažnom tako što ćete je zalijevati oko 2-3 puta sedmično.
 • Sadnicama limuna potrebno je 10-14 sati sunčeve svjetlosti, dok je punom drveću potrebno najmanje 8 sati.
 • Ako možete vidjeti korijenje kroz drenažne rupe u saksiji, vrijeme je da ponovo posadite drvo u veću posudu.
 • Može proći oko 5 godina da drvo proizvede plod, au nekim slučajevima morat ćete čekati i do 15 godina.

3. KRUŠKE

 11bea05af0a712e05a21b92281

Stabla kruške su porijeklom iz centralne Azije. Zanimljivo je jer su srodne s jabukama i možete ih uzgajati na sličan način. Međutim, mnogo ih je lakše uzgajati jer je manje vjerovatno da će biti bombardirani insektima i bolestima.

Da biste olakšali proces klijanja, bolje je prvo stratificirati sjemenke kruške. U tu svrhu stavite sjeme u plastičnu vrećicu s vlažnom tresetnom mahovinom. Vrećicu stavite u frižider i tamo je čuvajte 60-90 dana. Nakon toga stavite sjeme u čašu tople vode 2 dana. Zatim ih možete posaditi u zemlju slijedeći ove preporuke:

 • Drveće kruške treba dobro drenirano tlo i najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti. Zapamtite da što više svjetlosti biljka dobije, to joj je potrebno više vode.
 • Zalijevajte biljku najmanje jednom sedmično, bolje je to učiniti ujutro ili uveče.
 • Može proći najmanje 3 ili najviše 10 godina da vaše drvo donese plod. Berite kruške kada počnu mijenjati boju dok su još tvrde, kasnije će sazoriti.

2. JABUKE

 41947c5e4b96c0ce7682a94061

Evo nekoliko savjeta kako povećati šanse za uspjeh:

Sakupite 2 različite vrste sjemena ako želite da vaše drvo da plodove. Stavite ih u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti na vlažni papirni ručnik. Zatim kesu držite u frižideru 70-80 dana.

Sadite klice u rano proljeće nakon posljednjeg mraza.

Stavite saksiju sa svojim sjemenkama na prozorsku dasku tako da ima dovoljno pristupa sunčevoj svjetlosti.

Dok je stablo jabuke nisko, treba ga zalijevati svakih 10-12 dana. Kako raste, možete je početi rjeđe zalijevati.

Drveću zasađenom iz sjemena može biti potrebno od 8 do 10 godina da proizvede plod.

1. ŠLJIVE

cb4bfd52738452a394b0161066

Uzgajanje sjemenki voća, poput šljive, može biti jako lijepo u vašem dvorištu, a također je vrlo zdravo i ukusno. Važno je uzgajati ih u rano proljeće ili sredinom ljeta kako biste izbjegli bilo kakve infekcije. Preporučljivo je da ih ne uzgajate u jesen, jer može doći do infekcija.

Uzgajanje šljive će zahtijevati neke pripreme s vaše strane. Prvo stavite košticu šljive na prozorsku dasku na nekoliko dana da se osuši, a zatim koristite oraščić da dobijete sjemenku. Nakon toga uzmite čašu vode i stavite sjemenke unutra na jednu noć. Zatim uzmite teglu za konzerviranje napunjenu kompostom, stavite sjemenke unutra i zatvorite je. Teglu stavite u frižider na 6-8 nedjelja dok se ne pojave korjeni.

Zasadite klice u smjesu za saksije koja sadrži 2 dijela zemlje i jedan dio komposta.

Šljivama je potrebno najmanje 6 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno.

Tokom perioda klijanja, zemlju održavajte malo vlažnom, ali ne previše vlažnom.

Vaša šljiva bi trebalo da počne da daje plod za 3-5 godina.