DA LI JE JEFTINIJE DA GRIJANJE RADI CIJELI DAN ILI DA GA PALITE SAMO PO POTREBI? Stručnjaci su objasnili šta GUTA PARE

06.10.2022 - 12:53 | Arhitektura i dizajn >> Sve za dom

Koji način grijanja je najjeftiniji i šta je najveća greška?

Postoji li način da uštedite na grijanju, a da vam opet u stanu bude toplo? I da li je jeftinije paliti peć po potrebi ili jednostavno je treba držati konstatnto upaljenom na srednjoj temperaturi? Na koji način ćete više uštedeti?

Ako imate etažno grijanje i ostavite ga da radi na srednjoj temperaturi tokom celog dana, a sve to kako biste uštedjeli, stručnjaci kažu da se to neće desiti! To samo znači da će kotao morati da radi cijeli dan i sve vrijeme da troši energiju kako bi održavao temperaturu na zadatom nivou. Jednostavno rečeno, ovako ćete trošiti više nego da ga uključujete po potrebi.

Zato stručnjaci savjetuju da koristite tajmer. To će omogućiti da se grijanje uključuje i isključuje kada vam je najpotrebnije, a dom se neće ohladiti pa će biti potrebno više vremena i struje da se ponovo zagreje.

Mnogi se stručnjaci slažu da najvažnija stvar na koju treba obratiti pažnju, kad je u reč o mudrom  grijanju doma, jeste da se otkrije gde tačno odlazi toplota iz njega. Ako dom ima dobru izolaciju, potrošićete manje energije bez obzira na to da li ostavljate radijatore da griju cijeli dan ili koristite tajmer. Što manje toplota odlazi iz doma, to ćete manje energije potrošiti da postignete optimalnu temperaturu.

 

BONUS VIDEO: