BIZNIS

BIZNIS/Kineske dionice padaju u SAD dok Xi počinje historijski treći mandat

25.10.2022 - 12:08 | Biznis
Autor: Novi.ba

Dionice kineskih firmi koje kotiraju u SAD pale su zbog zabrinutosti da će predsjednik Xi Jinping nastaviti sa svojim ideološkim pristupom po cijenu ekonomskog rasta, piše CNN.

Kineski tehnološki giganti Alibaba i Baidu pali su za više od 12 posto u New Yorku.

Investitori strahuju da će druga najveća svjetska ekonomija biti sputana strogim ograničenjima zbog korona virusa.

Jedan analitičar je rekao da je Peking u "natezanju konopa" između mjera za podsticanje rasta i politike nultog Covid-a.

U ponedjeljak su dionice tehnološkog giganta Alibabe pale za 12,5% na njujorškoj berzi, nakon što su ranije tokom dana dostigle najniži nivo u 52 sedmice.

Internet kompanija Baidu izgubila je 12,6%, dok je platforma za e-trgovinu Pinduoduo pala za skoro 25%.

To dolazi nakon što je kineska vladajuća Komunistička partija u nedjelju završila svoj kongres koji se održava dva puta u deceniji.

Tokom jednonedjeljnog događaja predsjednik Xi, koji je obezbijedio historijski treći mandat, nije ponudio vremenski okvir za ublažavanje strogih mjera zemlje za usporavanje širenja koronavirusa.

Politika nultog Covida dovela je do zatvaranja nekih od najvećih kineskih gradova, uključujući finansijski, proizvodni i transportni centar Šangaj.

Kineska ekonomija se suočava sa "političkim podsticajima i višestrukim preprekama za rast, uključujući ograničenja Covid-a, pad tržišta nekretnina i usporavanje izvoza", rekla je za BBC Minyue Liu iz BNP Paribas Asset Management.

"Očekujemo da će se kineska vlada suočavati s kontinuiranim domaćim pritiskom na svoju politiku nultog Covid-a", dodala je.