Dvije godine od smrti Dragana Jovičića: Bio je gromada od glumca i još bolji čovjek

06.11.2022 - 10:44 | Vijesti >> Dogodilo se na današnji dan

Danas se navršavaju dvije godine od smrti Dragana Jovičića, prvaka drame Kamernog teatra 55, gromade od glumca i još većeg čovjeka. Glumom se borio protiv mržnje, neznanja, netrpeljivosti, svega destruktivnog i nedostojnog u čovjeku i u društvu.

- Ostat će upamćen po brojnim ulogama u predstavama, filmovima i serijama. Kao glumac Kamernog teatra 55 odigrao je 33 premijere i 1001 put je izašao na scenu u predstavama: "Podjela uloga", "Kate Kapuralica", "Zojkin stan", "Skapenove podvale", "Staklena menažerija", "Pokojnik", "Don Žuan se vraća iz rata", "Zid, jezero", "Rajske tice", "Djelidba", "Kin", "Husein - kapetan Gradaščević", "Trojanskog rata neće biti", "Hamlet", "Policajci", "Kralj umire", "Tartif", "Djelidba nova", "Zločin i kazna", "Gospoda Glembajevi", "Carolina Nojber", "Oluja", "Pukovnik Ptica", "Nisam ja rappaport", "Četvrta sestra", "Kamen", "Radnja na uglu", "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", "Bajka koju idiot priča", "Teferić", "Naš Razred", "Kad bi naglas govorili", "Tri sestre".

Također je bio i direktor Kamernog teatra 55 od 2012. do 2015. godine.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, među kojima je i “Šestoaprilska nagrada” Grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra te je dobitnik Zlatnog lovorovog vijenaca za najboljeg glumca na 35. MESS-u.

U jednom od rijetkih intervjua, njegov odgovor na pitanje da u najkraćim crtama drugima predstavi sebe je bio:

“Dragan Jovičić je deda jedne male djevojčice koja se zove Mila, ribar, glumac, običan čovjek”.

U skromnosti ovog glumačkog genija skrivene su dubine njegove posebnosti i inspiracija svima nama, kao i budućim generacijama - poručili su iz Kamernog teatra 55, prenosi Avaz