HRVATSKA

SNIJEG ZAVIO HRVATSKU! Mećava u Gorskom kotaru, problemi na cestama. Snijeg i u nizinama, izdana upozorenja

19.11.2022 - 21:41 | Vijesti >> Region
Autor: Novi.ba/Agencije

U Hrvatskoj je u popodnevnim satima krenulo novo pogoršanje vremena koje je već donijelo zahlađenje od nekoliko stepeni i vjetar, a pred nama su i nove padavine. Dijelove Hrvatske očekuje i snijeg.

Osim povremene kiše, u noći i tijekom nedjelje ponegdje će biti i snijega, uz stvaranje snježnog pokrivača, naročito u gorju, ali nije isključeno ni u nekim nizinama. Puhat će jaka i olujna bura na sjevernom dijelu, a južno uglavnom umjeren sjeverozapadni vjetar. U mirniji ponedjeljak uglavnom bez oborina, a u utorak i srijedu novo naoblačenje s kišom, na Jadranu i jugom te uglavnom u Gorskom kotaru i snijegom, prognozira Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a za HRT.

Snijeg već naveliko pada u višim predjelima. Već u ranim popodnevnim satima padao je na Zavižanu, a do večeri se proširio širom Gorskog Kotara. 

U Ravnoj Gori je mećava i već se stvorio snježni pokrivač od više centimetara. 

I na autocesti kod Ravne Gore pada gust snijeg pa je potrebna zimska oprema i dodatan oprez.  

Snijeg pada i u Mrkoplju. 

Pada i u Vinici kraj Varaždina.

Izdana su i upozorenja unutar sistema Meteoalarm. 

Za danas je crveno upozorenja proglašeno za podvelebitsko područje zbog olujne bure čiji udari mogu ići i do 140 km/h. 

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja", navodi se u upozorenju. 

Za Kvarner i za jug Hrvatske također zbog olujne bure oglašeno je narančasto upozorenje, a za ostatak jadranske Hrvatske žuto.