ANALIZA/Zašto se neki Arapi i muslimani osjećaju povrijeđeno zbog izvještavanja o Svjetskom prvenstvu u Kataru

24.11.2022 - 11:23 | Vijesti >> Svijet
Autor: Novi.ba

“Danas se osjećam Kataraninom. Danas se osjećam Arapom. Danas se osjećam kao Afrikanac. Danas se osjećam kao gej. Danas se osjećam kao invalid. Danas se osjećam kao radnik migrant. A nisam ni Kataranin, ni Arapin, ni Afrikanac, ni homoseksualac ni invalid. Osjećam se tako jer znam što znači biti diskriminiran, biti maltretiran kao stranac u drugoj zemlji”, rekao je šef FIFA-e Gianni Infantino u vatrenoj tiradi u subotu, piše CNN u analizi.

Njegova tobožnja empatija prema Kataru nastala je zbog salve kritika s kojima se nacija suočila u zapadnim medijima zbog domaćinstva turnira.

Te izjave uoči Svjetskog prvenstva postale su viralne, izazivajući mnogo ljutnje i podsmijeha. 

221123031432-01-world-cup-opening-112022

Foto: Getty images

Uoči turnira, izvještavanje zapadnih medija dominirale su kontroverze oko događaja, a ne samog sporta, uključujući tretman zaljevske nacije prema radnicima migrantima, njena pravila o LGBTQ osobama i stroga socijalna ograničenja. Britanski javni emiter, BBC, suzdržao se od emitiranja ceremonije otvaranja na televiziji, odlučivši umjesto toga da pusti kritike na račun zemlje domaćina. BBC je rekao da je emitovao ceremoniju na njihovoj usluzi video-on-demand.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo je sigurno kao nijedno drugo prije njega. To je prvo koje se održava u muslimanskoj zemlji, a Katar je prešao dug put kako bi događaju dao izrazito arapski i muslimanski okus.

Prema izvještajima društvenih medija, neke hotelske sobe u zemlji posjetiteljima nude QR kodove za učenje o islamu, a muslimanski volonteri podučavaju posjetitelje o islamskoj modi.

Katarski Vrhovni komitet za isporuku i naslijeđe (SC), koji je odgovoran za nadgledanje infrastrukturnih projekata i planiranje Svjetskog prvenstva, nije odgovorio na zahtjev CNN-a za komentar.

Ali u ranijem saopštenju za CNN, SC je rekao da je posvećen "inkluzivnom i nediskriminatornom" Svjetskom prvenstvu.

“U Kataru su svi dobrodošli, ali mi smo konzervativna zemlja i svako javno iskazivanje naklonosti, bez obzira na orijentaciju, se ne odobrava. Jednostavno tražimo od ljudi da poštuju našu kulturu.”

Emitovana šala francuskog novinara o prisustvu “brojnih džamija” u zemlji izazvala je zgražanje muslimana na društvenim mrežama.

Zapadne novinske kuće također su optužene za širenje stereotipa o Arapima i muslimanima.

“Mislim da su zapadni mediji pristrasni jer ne žele da vide arapski uspjeh, uspjeh muslimana u domaćinstvu globalnog fudbalskog kupa u trećoj zemlji svijeta,” rekao je Najd Al-Mohanadi, 20-godišnjak iz Katara za CNN.

James Lynch, direktor grupe za ljudska prava FairSquare i bivši britanski diplomata u Kataru, rekao je da, iako je dio izvještavanja o Kataru na Zapadu ojačao negativne stereotipe o arapskom muslimanskom svijetu, većina kritika je bila "pravedna i proporcionalna .”

Maryam AlHajri, katarska istraživačica na Institutu za postdiplomske studije u Dohi, rekla je da neke od nedavnih retorika oko Katara pokazuju da su neki zapadni kritičari više bili zabrinuti da se uključe u "orijentalistički diskurs", misleći na jezik koji ima za cilj nametanje zapadnih pogleda na svijet, nego ljudska prava.

“Ovo ne treba tumačiti kao opravdanje da se prestane kritizirati stanje radnika migranata u Kataru”, rekla je ona. Umjesto toga, to bi trebalo tumačiti kao argument za potrebu kontekstualiziranja situacije radnika migranata kao dijela globaliziranog ekonomskog poretka izgrađenog na kolonijalizmu i rasnom kapitalizmu.”

 

BONUS VIDEO: