Ubijen je "Treći kalif": Još jedan lider ISIL-a je eliminiran, smanjuje se moć terorističke organizacije koja je jednom sijala strah diljem Bliskog istoka

01.12.2022 - 22:34 | Vijesti >> Svijet

Vođa terorističke organizacije ISIL, Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi, ubijen je u operaciji koju je izvela tzv. Slobodna sirijska vojska (FSA) sredinom listopada u sirijskoj pokrajini Daraa, priopćila je u srijedu američka vojska. To je još jedan udarac za organizaciju koja je svojedobno sijala strah diljem Bliskog istoka te držala pod kontrolom velike dijelove Sirije i Iraka.

Američka vojska nije sudjelovala u operaciji, rekao je glasnogovornik američke vojske.

Ranije u srijedu glasnogovornik ISIL-a, u audio poruci objavljenoj na njihovom Telegram kanalu, rekao je da je vođa Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi ubijen u borbama. "Ubijen je dok se borio protiv božjih neprijatelja", rečeno je. Detalji se ne navode. U audio poruci također nisu iznijeti detalji o eventualnom novom lideru ISIL-a.

Al-Quraishi bio je treći u nizu lidera ISIL-a, tzv. "treći kalif", nakon što su ubijena prva dva - osnivač ISIL-a, Abu Bakr al-Baghdadi, te kasnije Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi (2. i 3. kalif su vrlo sličnog imena, 2. je "Ibrahim", 3. "al-Hassan").

Izvor:advance