RAT U UKRAJINI, 288. DAN: Putin prognozira dugačak sukob, EU priprema novi paket sankcija, ukrajinska energetska mreža u potrazi za dijelovima širom svijeta

08.12.2022 - 08:27 | Vijesti >> Svijet

Ruskipredsjednik Vladimir Putin poručio je za vrijeme jučerašnjeg govora kako bi ovaj sukob mogao potrajati, ali smatra da nema potrebe za daljnjim mobilizacijama vojnika. Također je ponovno spominjao nuklearno oružje naglasivši kako Rusija svoj arsenal smatra isključivo "obrambenim". No, njegovi komentari dolaze neposredno nakon što su pogođene dvije ruske zračne vojne baze duboko u Rusiji, piše  Advance.hr.

Aktualno:

• Ruske snage ispalile su više od 1000 raketa na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, koja još uvijek radi unatoč velikim oštećenjima, citirala je ukrajinska novinska agencija Interfax izjavu visokog dužnosnika.

Volodimir Kudritski, izvršni direktor mrežnog operatera Ukrenergo, rekao je također na sastanku koji je organizirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) da njegovi dužnosnici pretražuju cijeli svijet u potrazi za složenom opremom koja im je potrebna za popravke.

• Europska komisija predložila je deveti paket sankcija Rusiji, uključujući dodavanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i subjekata na popis sankcija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u izjavi da EU također predlaže uvođenje sankcija protiv tri dodatne ruske banke te želi uvesti nove izvozne kontrole i ograničenja, posebno za robu s dvojnom namjenom uključujući kemikalije, živčane otrove, elektroniku i IT komponente.

• Rusko granatiranje ubilo je najmanje šest osoba i zapalilo zgrade u gradu Kurahove u istočnoj Ukrajini, tvrdi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda Zelenskog, rekao je pak da je broj mrtvih veći. Prema njemu u napadu je ubijeno osam osoba. Ističe kako su gađane tržnica, autobusni kolodvor, benzinske postaje i stambeni objekti.

• Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da rizik od nuklearnog rata raste, ali ističe da Rusija nije "poludjela" i da svoj nuklearni arsenal vidi isključivo kao obrambeno sredstvo odvraćanja.

Unatoč tome, Putin je rekao da će Rusija braniti svoj teritorij i svoje saveznike "svim raspoloživim sredstvima", dodajući da su SAD, a ne Rusija, rasporedile taktičko nuklearno oružje u drugim zemljama.

• Putin je u svom obraćanju također istaknuo da bi borbe u Ukrajini mogle trajati dugo, ali da nema potrebe za mobilizacijom dodatnih vojnika. "Što se tiče trajanja specijalne vojne operacije, pa, naravno, to može biti dug proces", rekao je Putin. No, rekao je kako u ovom trenutku "nema smisla" pokretati još jedan krug mobilizacije, nakon poziva 300.000 rezervista u rujnu i listopadu. Istaknuo je da je od tog ukupnog broja 150.000 sada raspoređeno u Ukrajini, od kojih je 77.000 u borbenim postrojbama, a ostatak obavlja obrambene funkcije.

• Putin je govorio na televizijskoj godišnjoj sjednici ruskog Vijeća za ljudska prava, gdje je rekao da zapadne organizacije za prava gledaju na Rusiju kao na "zemlju drugog reda koja uopće nema pravo postojati".

"To je ono s čim imamo posla", rekao je Putin.

"Odgovor s naše strane može biti samo jedan - dosljedna borba za naše nacionalne interese. Učinit ćemo upravo to. Da, učinit ćemo to na različite načine i sredstva. Prije svega ćemo se, naravno, fokusirati na mirna rješenja, ali ako ne preostane ništa drugo, branit ćemo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju", poručio je.

• Predsjednik Volodimir Zelenski proglašen je "osobom godine" časopisa Time zajedno s "duhom Ukrajine".

"Uspjeh Zelenskog kao ratnog vođe oslanjao se na činjenicu da je hrabrost zarazna. Proširilo se političkim vodstvom Ukrajine u prvim danima invazije, jer su svi shvatili da je predsjednik ostao u blizini", piše Time.