4 BILJKE KOJE SPRJEČAVAJU VLAGU, BUĐ I KONDENZACIJU U STANU: Mnogi ih imaju u kući, a spas su u grijnoj sezoni!

08.12.2022 - 09:43 | Praktična žena

Saznajte koje 4 biljke sprječavaju vlagu u stanu, buđ i regulišu kondenzaciju - sjajan izbor za dobnu baštu za vrijeme grejne sezone i hladnih mjeseci!

Tokom grijne sezone i hladnih dana, mnogi se u domu suočavaju sa izazovima poput kondenzacije, vlage ili buđi na ćoškovima zidova. Jedno od prirodnih rješenja mogu biti sobne biljke koje djeluju kao prirodni odvlaživači vazduha, a mnogi neke od njih već iamju u domu. Ove biljke je povoljno držati u toplim, vlažnim prostorijama, poput kupatila.

Saznajte koje 4 biljke smanjuju vlagu u prostoru i sprečavaju nastanak buđi:
1. Spatifilum (ženska sreća) - Ovaj unikatni cvijet je dobar za čišćenje vazduha u prostoru, ali može pomoći i da se oslobodite buđi jer uklanja vlagu iz vazduha. Osim što je korisna, ženska sreća ima divno simbolično značenje i ulepšaće vaš životni prostor. Spatifilumu nije potrebna direktna svetlost da bi se uspješno razvijao i može čak da raste i pod fluoroscentnim svjetlima, što znači da je povoljan i za gajenje u kupatilu. Ipak, kako bi cvjetao češće, potrebna mu je sunčeva svjetlost.

2. Bršljan je biljka koja na prirodan način uklanja buđi iz vazduha i sa vlažnih područja, i odličan je za male prostore i skučena kupatila. Potrebno je da ga redovno zalivate, ne čekajte da zemlja bude potpuno suha prije nego što ga ponovo zalijete. Takođe uspijevaju na jakom, indirektnom svjetlu i u prostorijama gde postoji protok vazduha. Viseće saksije su idealne za ovu biljku, pa možete pustiti bršljan da raste kao puzavica po zidu. Ali, važno je da zaštitite djecu i kućne ljubimce jer može biti otrovan. Takođe je važno napomenuti da su ove biljke vinove loze i mogu da narastu do 50 metara u dužinu, sa rastom u trećoj godini.

3. Sanseveria ili biljka zmija - izuzetno je izdržljiva i prilagodljiva, što je čini savršenom biljkom za početnike. Biljka zmija pročišćava vazduh koristeći upijanje zagađivača kroz lišće i stvaranje prirodnog kiseonika. Sanseverija najbolje uspijeva na svetlom mjestu, ali da nije izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti. Tokom zimskih mjeseci, zaliva se jednom u mjesec dana, a tokom proleća i leta jedanput u 7 – 10 dana. Ova biljka ne voli pretjeranu vlagu u zemljištu, pa prilikom zalivanja izbjegavajte da voda pokvasi njene listove. Zemlja mora biti prosušena između dva zalivanja.

4. Palme - takođe upijaju vlagu kroz svoje lišće, a kako imamnu bujne listove, veoma su efikasne. Sorte palmi poput bambusovih palmi, ženskih palmi, patuljastih urminih palmi i areka palmi dobro rastu u zatvorenom prostoru i najbolje su za regulisanje kondenzacije.

Izvor: Sensa