Zelenski poručio: 'Stavili smo tačku na prijetnju siromaštvom kroz Istanbulski sporazum o žitu'

09.12.2022 - 14:38 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Radiosarajevo

Putem značajnog sporazuma ovog ljeta kojim je deblokiran izvoz žitarica i spriječena prehrambena kriza, Ukrajina je zajedno s Turskom i Ujedinjenim nacijama stavila tačku na prijetnju siromaštvom, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U video poruci na 6. TRT World Forumu koji se održava u Istanbulu u Turskoj, Zelenski je rekao da se prehrambena kriza zbog rata u Ukrajini osjetila širom svijeta.


"Kriza hrane koja se dogodila ove godine dovela je do nestabilnosti na globalnom tržištu. Različite zemlje su osjetile negativne posljedice krize, počevši od nekih afričkih i azijskih zemalja", izjavio je Zelenski.
 
Istaknuo je napore ukrajinskih vojnika da nacionalne luke na Crnom moru ostanu otvorene.

"Naši hrabri vojnici borili su se protiv Rusije, a zahvaljujući našoj diplomatiji osigurali smo da se isporuke nastave iz tri luke na Crnom moru", rekao je on.

Dodao je da je to postignuto zahvaljujući zajedničkim naporima Turske, Ukrajine i UN-a, te da su "stavili tačku na prijetnju siromaštvom".

 
O ukrajinskoj formuli za okončanje "ruske agresije" u ratu koji je u toku, rekao je da se Ukrajina zalagala za rješenje problema na osnovu međunarodnog prava.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina 22. jula postigli su dogovor u Istanbulu o izvozu žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, koji je bio blokiran zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru. Ugovor je nedavno produžen za šest mjeseci.