Vrijedi probati

MIRISAT ĆE ČUDESNO, OSVJEŽITE TEPIH ZA 1 SAT I TO BEZ PRANJA: Evo i kako, genijalan trik

09.12.2022 - 15:48 | Arhitektura i dizajn >> Sve za dom

Tepih je možda i jedna od najprljavijih stvari u našem domaćinstvu, zbog čega može postati izvor neprijatnog mirisa koji se širi po cijeloj kući.

Neprijatan miris je nemoguće ukloniti samo koristeći usisivač, a izreklamirana sredstva za čišćenje tepiha ostavljaju intenzivnu aromu, koja dugo ne može da se izvetri, takođe su opterećena hemikalijama, a pri tome nisu ni malo jeftina. Kako prenosi uspesnazena.rs, srećom, postoje vrlo jednostavni, i ne manje efikasni načini za uklanjanje neprijatnih mirisa sa tepiha, koje možete pripremiti sami i koje su, naravno, potpuno prirodni. Podjednako efikasno uklanjaju neprijatne mirise sa tepiha i istovremeno ga čiste i osvježavaju. Evo, kako napraviti prirodni osvježivač za tepih:

Prva varijanta
Napravite smjesu od 1 kafene kašike cimeta, 1 kafene kašike samljevenog karanfilića, 3 supene kašike sode bikarbone i 1 kafene kašike sušenog bilja (lavanda ili ruzmarin). Promiješajte sve sastojke i pospite po svom tepihu. Poslije 20-30 minuta usisajte tepih. Svježinu i lijep miris osjetićete u cijeloj kući.

Druga varijanta
Promiješajte 1 času sode bikarbone sa 1 čašom kukuruznog skroba(gustina), dodajte 10-15 kapi eteričnog(aromatičnog) ulja po vašem ukusu. Promiješajte i pospite po tepihu. Dobro usisajte nakon 2 sata. Sjaj, čistoća i svježina zagarantovani. Obična soda bikarbona odlično neutrališe sve vrste prljavštine, o čemu su se mnogi od vas uvjerili koristivši je za pravljenje sredstva za čišćenje namještaja od mebl stofa i sredstva za čišćenje fleka sa tepiha. Osim toga, ona je u stanju da povrati tepihu njegovu prvobitnu boju i značajno ga osveži.