SLAVIŠA IZ KRAGUJEVCA UŠAO U BAŠTU I OSTAO U ŠOKU! Lubenice rodile u decembru kao da je ljeto, neke teške sedam kilograma

09.12.2022 - 21:50 | Zanimljivosti >> Kiosk

U njegovoj bašti u prvoj polovini decembra rodile su, ni manje ni više, nego lubenice.

Miholjsko ljeto u voćnjake širom Srbije donijelo je maline i jagode, a još jedan nevjerovatan prizor za ovo doba godine zatekao je domaćina Slavišu Ristića iz sela Drača kod Kragujevca. U njegovoj bašti u prvoj polovini decembra rodile su, ni manje ni više, nego lubenice.

"Sasvim slučajno smo ih spazili dok smo rasklanjali otpad iz bašte kako bi pripremili zemljište za oranje, niko se nije nadao da će u bašti naći lubenicu. Ostali smo zatečeni. Ovo se do sada nikad nije desilo, ni stariji ne pamte da su ikada lubenice rodile u decembru", rekao je za RINU Slaviša.

On dodaje da se ponekad dešavalo da zakasne sa rodom i da su ih u ranu jesen znali iznenaditi plodovi, ali ovako kasno - nikada.

"Te lubenice koje bi kasnije rodile bile su blijedunjave, male i bljutave. Ove decembarske su težine oko sedam do osam kilograma, unutra crvene i izuzetno slatke. Kao da smo ih ubrali usred ljeta. Pojeli smo ih u slast", kaže ovaj domaćin.

Cvjetanje i rađanje voća kad mu vrijeme nije povezuje se sa klimatskim promenama, a te pojave sve su prisutnije na području centralne i zapadne naše zemlje. Selo Drača kod Kragujevca važi za geografski centar Srbije sa izuzetno plodnim zemljištem, pa se sada tamošnji meštani sa pravom mogu pohvaliti da su oni jedini za sada kod kojih rađaju lubenice u decembru.

(MONDO/Rina)