RAT U UKRAJINI, 290. DAN: Putin spominje reviziju nuklearne doktrine i preventivne udare, šef NATO-a rekao kako postoji opasnost od širenja rata iz Ukrajine na ostatak Europe, u Odesi i Hersonu električna mreža je "praktički uništena"

10.12.2022 - 07:58 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Advance.hr

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je bio u službenom posjetu Kirgistanu te je tamo govorio o aktualnoj situaciji u Ukrajini, ali - već po drugi put ovog tjedna - i o nuklearnom oružju. Konkretno sugerirao je kako bi Rusija mogla napraviti reviziju svoje vojne doktrine u kojoj se ne spominje mogućnost pokretanja preventivnog nuklearnog udara kao što je to slučaj, ističe Putin, kod SAD-a.

Neugodnim komentarima za kraj tjedna pridružio se i šef NATO-a Jens Stoltenberg koji je pak u intervjuu rekao kako postoji opasnost da se rat u Ukrajini rasplamsa te da zahvati ostatak Europe te postane direktan sukob između Rusije i NATO-a.

Aktualno:

• Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastalo se nakon ruskih tvrdnji da je oružje koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje završilo u rukama kriminalnih skupina. Naime, ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilij Nebenzija, rekao je u petak da oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini pada u "pogrešne ruke", ne samo u Europi već i u Africi i na Bliskom istoku.

• Bijela kuća najavila je novi paket pomoći od 275 milijuna dolara za pomoć u jačanju ukrajinske protuzračne obrane - posebice protiv ruskih dronova. Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će pomoć "uskoro biti na putu" te da će Ukrajini pružiti nove sposobnosti za jačanje njezine protuzračne obrane i suprotstavljanje prijetnjama s kojima se suočava od bespilotnih letjelica.

SAD također su izrazili zabrinutost zbog "obrambenog partnerstva punog opsega" između Rusije i Irana, opisujući ga kao "štetno za Ukrajinu, iranske susjede i svijet".

• Kijev kaže da južne regije Ukrajine trenutačno pate od najgorih nestanaka struje, nekoliko dana nakon posljednjeg napada ruskih snaga na energetsku mrežu Ukrajine.

Podsjetimo, Rusija je ovog tjedna, u ponedjeljak, ispalila desetke krstarećih projektila na ključnu infrastrukturu u Ukrajini, povećavajući pritisak na ionako oslabljenu mrežu zemlje nakon niza napada.

Šef ukrajinskog mrežnog operatera Ukrenergo, Volodimir Kudritski, komentirao je: "Najteža situacija je u Odesi i Hersonu - tamo je električna mreža praktički uništena. Rad u Harkovu i Donjecku također je kompliciran".

• Šef NATO-a, Jens Stoltenberg, dao je intervju za norvešku televiziju NRK te je pritom rekao da je zabrinut oko mogućnosti da se rat iz Ukrajine proširi na ostatak Europe, odnosno da postane sukob između Rusije i NATO-a.

"Ako stvari krenu po zlu, mogu poći užasno po zlu", rekao je glavni tajnik. "U Ukrajini traje užasan rat. To je također rat koji može postati rat koji se širi u veliki rat između NATO-a i Rusije. Radimo svaki dan na tome kako bismo to izbjegli", rekao je.

• Ruski predsjednik Vladimir Putin, po drugi put ovog tjedna, iznio je mogućnost da Rusija formalno promijeni svoju vojnu doktrinu po pitanju nuklearnog oružja. Naime, Rusija trenutačno u svojoj vojnoj doktrini ima stavku prema kojoj je spremna upotrijebiti nuklearno oružje samo u slučaju da je i sama napadnuta. Putin je pak za vrijeme jučerašnjeg gostovanja u Kirgistanu sugerirao da to nije dobro pošto njihov rival, SAD, ima doktrinu koja "dozvoljava" i preventivne nuklearne udare.

"SAD to imaju u svojoj strategiji, u dokumentima je navedeno - preventivni udar. Mi ne. Mi smo, s druge strane, formulirali uzvratni napad u našoj strategiji", rekao je Putin na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kirgistana, Biškeku.

"Čak i ako bi Rusija odmah uzvratila čim vidi lansiranje nuklearnih projektila prema njoj to znači da je pad bojevih glava neprijateljskih projektila na teritorij Ruske Federacije neizbježan - one će i dalje padati".

"Dakle, ako govorimo o ovom razoružavajućem napadu, onda je možda potrebno razmisliti o usvajanju najbolje prakse naših američkih partnera i njihovih ideja za osiguravanje sigurnosti. Samo razmišljamo o tome. Nitko nije bio sramežljiv kada se o tome glasno govorilo ranijih vremena i godina... Ako potencijalni protivnik vjeruje da je moguće koristiti teoriju preventivnog udara, a mi ne vjerujemo, onda nas to još uvijek tjera na razmišljanje o prijetnjama koje nam se nameću", dodao je.

• Bugarska će poslati vojnu pomoć Ukrajini po prvi put od početka ruske invazije. Podsjetimo, Bugarska je bila jedna od rijetkih zemalja EU-a koja nije poslala pomoć Ukrajini nakon što je Socijalistička stranka, koalicijski partner u prethodnoj Vladi, blokirala takav prijedlog u svibnju.

Popis oružja koje će Bugarska poslati Ukrajini je povjerljiv, ali su vladini dužnosnici sugerirali da će Sofija uglavnom poslati lako naoružanje i streljivo.