Za danas najavljen susret Dodika i "osmorke"

10.12.2022 - 08:02 | Vijesti >> Aktuelno

Stranački pregovori oko formiranja Vijeća ministara nastavljaju se danas, 10. decembra 2022, sastankom SNSD-a s predstavnicima "osmorke" u okolini Banje Luke, a u ponedjeljak sa predstavnicima HDZ-a.

Šef SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije je istakao nekoliko uvjeta koje će predstaviti pred potencijalne koalicione partnere, naveo svoje prioritete te zaključio da smatra kako će se sa 'osmorkom' moći dogovoriti, piše Radio Sarajevo.

On očekuje kako će Srbima pripasti Ministarstvo vanjskih poslova s obzirom na to da je prethodnih godina na njenom čelu bio Bošnjak: "Da li ćemo to smatrati eliminirajućim ako to ne dobijemo, vidjet ćemo, ali o tome svejedno nećemo razgovarati sutra jer je prvi sastanak", rekao je Dodik.

Dodik je posebno naglasio tri ključna zahtjeva koje će postaviti strankama 'osmorke': "Imat ćemo neke načelne razgovore. Ono što je nama ključno jeste da dobijemo garancije da će biti odblokirani procesi iz RS koji su nama bitni, a to je hidroelektrana Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju i ova gasifikacija kroz RS. Od tih garancija koje ćemo dobiti, zavisi i naše krajne opredjeljenje. Ako ne bude dogovora oko toga, ako ne bude deblokade, mi nećemo ići u vlast, što bi išli da sjedimo tamo kao ikebane. Hoćete li da raščistimo odnose? Raščistit ćemo ih. Nemojte nijedan projekat blokirati u RS i mi nećemo blokirati projekte u FBiH."

Predstavnici 'osmorke' ove sedmice su, nakon sastanka s Draganom Čovićem, liderom HDZ-a, najavili kako nemaju namjeru 'blokirati ništa', te da smatraju da se o državnim stvarima treba razgovarati na državnom nivou, a o entitetskim na tom nivou vlasti.

No, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić sinoć je, komentirajući današnji sastanak, kazao da se neće ni sastajati s Dodikom ako bude bilo kakvog uslovljavanja.

"Država BiH je neupitna. Mora država da odradi ono što je do države. Ostat će ovo što sad imamo ako bude uslovljavao - ostat će blokada, nema nikakvih pomaka. Ne ulazimo u vlast da bismo bili vlast i bilo kome ispunjavali želje kao zlatna ribica", kazao je Nikšić.

Od 'osmorke' Dodik ne može očekivati da naprave bilo šta što nije u interesu građana BiH, stav je Nermina Nikšića.

Istovremeno, danas će se održati i sjednica Glavnog odbora Naše stranke, gdje će ova partija formulirati njihove uslove za učešće u pregovorima o formiranju vlasti na državnom nivou.

"Na sjednici Predsjedništva naglašeno je da Naša stranka ostaje vjerna principu programskog a ne matematičkog formiranja vlasti. U tom pravcu ići će i zahtjevi koji će biti formulisani na sjednici Glavnog odbora ove subote", najavljeno je ranije iz Naše stranke.

(Radio Sarajevo)