Srpska uzima od Mađarske kredit od 214 miliona KM za krpljenje budžeta!

10.12.2022 - 09:55 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Capital.ba

Kredit na deset godina

Republika Srpska će od Mađarske uzeti kredit od čak 110 miliona evra kojim će krpiti rupe u budžetu, odnosno finansirati budžetski deficit i refinansirati dio duga, saznaje CAPITAL.

Odluku o prihvatanju zaduženja Srpske prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske Vlada RS je donijela juče, a koliko se Vladi žuri pokazuje i to što stupa na snagu već danas.

Srpska kredit uzima na deset godina sa grejs periodom od godinu dana i po fiksnoj kamatnoj stopi od pet odsto.

„Prihvata se zaduženje RS prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske u iznosu od 110.000.000 evra. Namjena kredita je obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga, a u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS“, navodi se u odluci.

Srpska će plaćati i naknadu za rezervaciju od 0,5 odsto godišnje na nepovučena sredstva.

Prema preliminarnim podacima javni dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju na kraju oktobra je iznosio 5,087 milijardi KM ili 36,3 odsto procijenjenog BDP-a za 2022. godinu.

Ukupan dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 6,096 milijardi KM odnos 43,5 odsto procijenjenog BDP-a za 2022. godinu.

Srpskoj u idućoj godini na naplatu dospijeva dug od 1,15 milijardu KM, a u taj iznos su uračunate i obveznice iz 2018. godine koje je Vlada prodala na Bečkoj berzi.

Iako ministarka finansija Zora Vidović tvrdi da u narednoj godini neće biti problema sa otplatom dugova, jasno je da bez novih zaduženja ti dugovi ne bi mogli da budu vraćeni.

Inače predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban koji su u odličnim odnosima dogovorili su u novembru prošle godine pomoć Republici Srpskoj od 100 miliona evra.

ERS krije uslove prodaje solarne elektrane Mađarima
Političke veze Srpske i Mađarske vidljive su i u energetskom sektoru Srpske. Tako je „Elektroprivreda RS“ mađarskoj kompaniji Lugos Renewables (LREN) omogućila da preuzme 70 odsto vlasništva nad javnim preduzećem „Solarna elektrana Trebinje 1“, ali pod uslovima koje krije od javnosti.

Koncesija za izgradnju solarne elektrane u Trebinju dodijeljena je 19. oktobra 2020. godine Elektroprivredi RS. Cijeli projekat vrijedan preko 100 miliona KM, prema koncesionom ugovoru, ERS je trebao završiti do oktobra ove godine.

Ipak ovo javno preduzeće očigledno nije imalo namjeru da gradi ovu solarnu elektranu jer je samo desetak dana kasnije ERS na svojoj adresi osnovao preduzeće „SE Trebinje 1“ kojem je prvo ustupljena koncesija, a zatim je 70 posto tog preduzeća ustupljeno mađarskoj kompaniji LREN. Na taj način mađarski investitor je bez javnog nadmjetanja uveden u ovaj posao.

Kako su mediji tada pisali taj novac je namenjen za finansiranje poljoprivrednih proizvođača i malih i srednjih preduzeća u zemlji.

U međuvremenu je Mađarska odobrila samo prvi dio granta od 28 miliona evra za pomoć poljoprivrednicima.

Dodik je ranije rekao da je 28 miliona izdvojeno za pomoć poljoprivrednicima, te da slijede izdvajanja za mali industrijski sektor.

Dodik je naveo da je riječ o prvoj tranši, te da je potrebno ispoštovati procedure.

„Prema sektoru poljoprivrede ide 28 miliona efektivne pomoći. Sada razvijamo otprilike toliko za mali industrijski sektor, nakon čega ćemo to isto učiniti i za mala i srednja preduzeća“, rekao je tada Dodik.