TAHIKARDIJA: Šta je uzrokuje – Simptomi – Prirodni lijek

14.01.2023 - 14:53 | Porodica i zdravlje >> Priručnik bolesti

Tahikardija je stanje koje uzrokuje otkucaje srca više od 100 puta u minuti.

 

Postoje tri vrste:

Supraventrikularna tahikardija (SVT) je naziv za skupinu poremećaja srčanog ritma koje karakterizira brzina više od 100 srčanih otkucaja u minuti a brzi ritam potječe iz bilo kojeg dijela srca osim srčanih klijetki (ventrikularna tahikardija).

Ventrikularna tahikardija (VT) – Ovo je ubrzan rad srca koji počinje u donjim komorama vašeg srca. Ventrikularna tahikardija se ubraja u tzv. periarestne aritmije, te je za život opasno stanje koje može dovesti od ventrikularne fibrilacije, asistolije i iznenadne smrti.

Sinusna tahikardija najčešće nastaje u sklopu normalnih fizioloških proces (napor), ili kao kompenzacija posljedica (npr. anemija, hipovolemija, hipotenzija), ili kao posljedica patoloških procesa (npr. hipertireoza).

Tahikardija – Šta je uzrokuje?

Naporna tjelovježba, groznica, strah, stres, tjeskoba, određeni lijekovi i ulične droge mogu dovesti do sinusne tahikardije. Također je može potaknuti anemija, preaktivna štitnjača ili oštećenje od srčanog udara ili zatajenja srca.

Supraventrikularna tahikardija najvjerojatnije će utjecati na ljude koji puše, piju previše alkohola ili imaju puno kofeina. U nekim slučajevima to je povezano sa srčanim udarima. Češća je kod žena i djece.

Ventrikularni tip povezan je s abnormalnim električnim putovima koji su prisutni pri rođenju (dugi QT), strukturnim problemima srca poput kardiomiopatije ili koronarne bolesti, lijekovima ili neravnotežom elektrolita. Ponekad je razlog nejasan.

Simptomi tahikardije

Bez obzira koju vrstu tahikardije imate, možete osjetiti:

Vrtoglavica
Lakomislenost
Kratkoća daha
Bol u prsima
Lupanje srca

U ekstremnim slučajevima možete pasti u nesvijest ili doći do srčanog zastoja.
Ali ponekad super brzi otkucaji srca ne uzrokuju nikakve simptome.

Kako smiriti ubrzan rad srca

Metode opuštanja kao što su duboko disanje i progresivno opuštanje mišića, smanjuju anksioznost, a samim tim i reguliše broj otkucaja srca. Duboko disanje pomaže u stimulaciji vagus nerva.

Samo masaža – Masirajte karotidnu arteriju prstima. Nalazi se ispod donje čeljusti na desnoj strani.

Tretmani vode za lice – Morate se oprati hladnom vodom ili nanijeti mokri oblog na čelo.

Lijek za srce po receptu starom 800 godina

Noćna tahikardija

Noćna tahikardija je značajno povećanje otkucaja srca koji se javlja tokom noći i nije uvijek povezana s patologijom srca, ali može biti izazvana poremećajima različitog porijekla. To uključuje: poremećaji srčanog ritma, oštećenje srčanog tkiva, zatajenje srce, napadi panike i stres, hipertireoza, anemija, hormonske promjene…

Dobro je upamtiti da se kod odrasle osobe može govoriti o tahikardiji kada broj otkucaja srca u mirovanju prelazi 100 otkucaja u minuti (bpm).

Tahikardija prirodni lijek

Glog je prirodni lijek za tahikardiju. Tradicionalno se koristi u sprječavanju i liječenju raznih kardiovaskularnih bolesti jer djeluje kroz blago jačanje srčanog mišića, poboljšava protok krvi kroz srce i smanjuje potrebe srca za kisikom, a pomaže srcu i u trošenju manje energije tokom pumpanja krvi.

Glog možete konzumirati u obliku čaja ili tinkture. Čaj je potrebno piti maksimalno 3 puta dnevno tokom 3 sedmice, nakon 3 sedmice napraviti pauzu pa opet nastaviti. Tinkturu se preporučuje uzimati pola sata prije obroka – otprilike 3 – 5 kapi. 

 

 

narodnilijek.com