ZELENSKI: Ruskim sportistima se ne smije dozvoliti nastup na Olimpijskim igrama

24.01.2023 - 22:48 | Vijesti >> Svijet

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru je sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom kazao kako ruskim sportistima ne bi trebao biti dopušten nastup na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

Posebno sam inzistirao na tome da ruski sportisti ne bi trebali imati svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu”, izjavio je Zelenski nakon telefonskog razgovora s Macronom.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara prošle godine, tri dana nakon zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu Olimpijsko primirje koje se proteže sedam dana prije početka olimpijskih igara do sedam dana nakon završetka paraolimpijskih igara.

“Želimo jaku ukrajinsku ekipu u Parizu”

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) brzo je suspendirao Rusiju i Bjelorusiju, jer je invazija krenula s teritorija Bjelorusije, a u novogodišnjoj poruci je predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao kako želi da sportske sankcije budu produžene i tokom 2023. godine.

Sankcije protiv ruskih i bjeloruskih država i vlada ostat će čvrsto na snazi. Želimo jaku ukrajinsku ekipu na OI u Parizu 2024. i ZOI u Milanu 2026. godine”, rekao je Bach podsjećajući na potpunu posvećenost MOO-a i čitavog olimpijskog pokreta u korist ove solidarnosti.

Zelenski je i Bachu izrazio svoje čvrsto protivljenje stavu Američkog olimpijskog i paraolimpijskog odbora koji su se sredinom decembra zauzeli za učestvovanje ruskih i bjeloruskih sportista na OI u Parizu pod uvjetom da ne nose obilježja svojih zemalja, prenosi Hayat