RAT U UKRAJINI, 336. DAN: Njemački otpor nije dugo trajao - izvori navode da je Berlin napravio potpuni zaokret, šalju i svoje Leopard 2 tenkove u Ukrajinu, pridružuje im se i SAD sa slanjem Abrams tenkova?

25.01.2023 - 07:55 | Vijesti >> Svijet

Kratka saga oko dostave Leopard 2 tenkova Ukrajini mogla bi već ovog tjedna biti okončana jer sve više njemačkih izvora potvrđuje da će Berlin dozvoliti Poljskoj slanje ovih tenkova.

U isto vrijeme iz Varšave poručuju da će tenkovi svakako biti poslani Ukrajini s odobrenjem Berlina ili bez odobrenja. A hoće li Njemačka slati i svoje tenkove? Izgleda da hoće. Prema pojedinim izvorima pritisak je već "puknuo". Naime, nekoliko neimenovanih izvora potvrdilo je u razgovoru za novinsku agenciju Reuters da će Njemačka uskoro potvrditi slanje i svojih Leopard 2 tenkova Ukrajini. Službene potvrde još nema, no s obzirom kojom brzinom se stvari odigravaju, ne bi čudilo da ista dođe jako brzo.

U isto vrijeme dolaze informacije da će i SAD poslati Ukrajini svoje M1 Abrams tenkove, navodno oko 30-ak komada. Službena potvrda očekuje se uskoro. Podsjetimo, Njemačka je inzistirala da SAD također počne slati tenkove Ukrajini ukoliko se od nje očekuje da to učini i ona.

Aktualno:

• Ono što jest službeno potvrđeno je to da će njemačka Vlada hitno obraditi zahtjev Poljske za izvozom tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, rekao je dužnosnik njemačkog ministarstva za gospodarska pitanja. "Mogu vam samo reći ovo: hitno ćemo raditi na donošenju odluke", rekao je Sven Giegold na konferenciji u Berlinu.

• Ukrajinski premijer istaknuo je kako Ukrajina ima dovoljno zaliha ugljena i plina za preostale zimske mjesece unatoč opetovanim ruskim napadima na njezin energetski sustav.

Denis Šmihal rekao je na sastanku vlade da je situacija u energetskom sektoru i dalje teška, ali pod kontrolom, nakon višemjesečnih ruskih napada dronovima i projektilima na kritičnu infrastrukturu. "Za sada su propali svi pokušaji Rusije da Ukrajinu baci u mrak", rekao je Šmihal.

• Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uzvratio je na medijske napise na Zapadu da Rusiji ponestaje raketa i topništva, rekavši da Rusija ima "svega dovoljno".

"Naši protivnici povremeno daju izjave da nemamo ovo ili ono", rekao je Medvedev tijekom posjeta tvornici Kalašnjikova u Iževsku, oko 1000 kilometara istočno od Moskve. "Želim ih razočarati. Imamo svega dovoljno", dodao je dok je pregledavao jurišne puške, topničke granate, projektile i dronove.

• Nove ruske vojne reforme odgovor su na moguće širenje NATO-a i korištenje Kijeva od strane "kolektivnog Zapada" za vođenje hibridnog rata protiv Rusije, rekao je novoimenovani glavni zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, dugogodišni šef glavnog stožera ruske vojske, Valerij Gerasimov.

"Danas takve prijetnje uključuju težnje Sjevernoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korištenje Ukrajine kao alata za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje", rekao je Gerasimov za ruski list Argumenti i Fakti.

• Poljska ističe da je voljna poslati tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje u Ukrajinu čak i bez odobrenja Berlina, ali će ipak prvo tražiti dopuštenje od Njemačke. "Tražit ćemo to odobrenje", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki. "Čak i ako na kraju ne dobijemo takvo odobrenje, svejedno ćemo dati naše tenkove Ukrajini – unutar male koalicije zemalja, čak i ako Njemačka nije u toj koaliciji", rekao je.

No, prema zadnjim informacijama, Njemačka bi ipak trebala odobriti slanje tenkova Ukrajini, barem onih iz Poljske.

• Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je uvjeren da će transatlantski vojni savez uskoro pronaći rješenje za isporuku borbenih tenkova Ukrajini. "U ovom ključnom trenutku u ratu Ukrajini moramo pružiti teže i naprednije sustave, i to moramo učiniti brže", rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka s novim njemačkim ministrom obrane Borisom Pistoriusom.