OVO NIKAKO NE RADITE: Ako želite da sačuvate sluh poslušajte savjet ljekara!

25.01.2023 - 08:22 | Porodica i zdravlje

Bezbroj novinskih natpisa kao i stručnih tekstova na internetu, upozorava na njihovu štetnost, ali ušna mast ne samo što smeta, već i ne izgleda lijepo, a ko još želi da mu se rugaju da ima prljave uši?

Ipak, ono što vjerovatno mnogi ne znaju je, da su ljudske uši, organ koji se sam čisti. Za vrijeme žvakanja, kijanja, kašljanja, naslage masti nastale u ušima, same se eliminišu.

Doduše, jasno je da mnogi od nas ovakvu informaciju neće tako lako prihvatiti. Ipak, pre nego počnete čišćenje ušiju sami kod kuće, pročitajte ove savjete svijetskih doktora i dobro razmislite šta je  pametnije uraditi.

Šta je cerumen

Ušna mast, ušni vosak ili cerumen, supstanca je koja stvara zaštitni sloj na koži spoljašnjeg slušnog kanala i time je štiti i drži čistom.

Cerumen može biti i glavni razlog zbog kog je spoljašnji slušni kanal zapušen, što može biti bezopasno, ali je praćeno simptomima koji i te kako mogu da smetaju. Načešće dolazi do osjećaja gluhosti na jednom ili oba uha, a simptomi mogu biti i zujanje, svrab, peckanje ali i neprijatan miris.

Tegobe se mogu pogoršati, pogotovo poslije kupanja ili tuširanja, jer ušni vosak bubri, odnosno reaguje u dodiru sa vodom.

Nagomilavanje cerumena može dovesti do pojave čepića a nastaje kao posljedica problema sa ušnim aparatom ili češće, korišćenjem neadekvatnih sredstava za čišćenje ušiju.

Stručnjaci jedini znaju kako

Da, doktori će uvijek reći da štapiće ne treba koristiti, ali oni sami koriste ih i te kako. Zašto? Zato što oni jedini znaju kako pravilno da ih upotrebljavaju.

Većina ljudi štapićima postiže suprotno od onoga što su zapravo željeli. Štapić je iste širine kao i slušni kanal, te on samo potiskuje cerumen dublje uz bubnu opnu, odnosno zapuši uho još više. Dakle, štapićem samo lakše napraviti čep koji je kasnije teško izvaditi, a ovo može pogoršati sluh jednog ili na oba uva.

Šanse za povredu su velike

Otorinolaringolozi tvrde, da ne samo što upotrebom štapića možemo napraviti cerumenski čep, već i oštećujemo kožu slušnog kanala, a mogu se razviti i bolne infekcije.

Ipak, najgore od svega što može da nam se desi je povreda bubne opne a samim tim i djelimičan ili potpun gubitak sluha.

Ovo važi i za sve druge predmete za koje pomislite da su dobra ideja za uklanjanje cerumena: šnale, nokti, olovke, ključevi od kola i slično.

Pametno sa štapićima

Ukoliko ipak ne želite da odustanete od štapića, budite nježni. Upotreba ne smije da izazove bol, a sam štapić najdublje možete zavući 1 cm.

Ukoliko idete dublje, rizik od povrede kanala i bubne opne je veći.

Šta nikako ne treba raditi?

Ni sa čim ne treba pretjerivati, te je isti slučaj i sa čišćenjem ušiju. Pretjerivanje skida zaštitni sloj cerumena, što iritira kožu spoljanjeg slušnog kanala.

To izaziva svrab i infekciju, i dovodi do pojačanog lučenja masti.

Stručnjaci takođe apeluju da uši nikako ne ispirate i ne koristite rastvore za omekšavanje ušnog voska, ukoliko ste imali prije toga operaciju srednjeg uha ili perforaciju bubne opne.

Ako koristite slušni aparat, potrebno je da redovno čistite nastavke.

Hidrogen kao način čišćenja

Ukoliko su vam uši toliko začepljene da je potrebno uraditi ispiranje, ovako nešto možete probati i kod kuće.

Koristeći pipetu, nakapajte par kapi 3% rastvora vodonik peroksida (hidrogen) i ostanite u ležećem položaju barem 5 minuta. Osjetićete karakteristično šuštanje u uhu, što znači da je došlo do reakcije, i “čep” počinje da omekšava.

Nakon toga, prebrišite uho papirnom maramicom ili ubrusom. Za vrijeme sprovođenja procedure, štapiće za uši nemojte koristiti.

Obično, hidrogen savlada problem sa naslagama u ušima. Postupak možete ponoviti kasnije u toku dana još jednom, ali nemojte pretjerivati.

Mi ipak preporučujemo da ovakav način čišćenja ušiju ne primjenjujete sami.

Ukoliko imate utisak da su vam uši začepljene, odnosno da ne čujete dobro, uvijek je najbolja opcija javiti se odabranom ljekaru.