DA LI ZNATE KOLIKO JAJA SE DODAJE U SMJESU ZA PALAČINKE: Savjet zlata vrijedan, a saznajte i kako se sipa brašno

25.01.2023 - 08:34 | Praktična žena

Pomoću ovih savjeta ne postoji šansa da palačinke ne uspiju.

Kada pogledate sastojke, pomislite kako palačinke nije teško spremiti. Samo ih umutite, a onda pržite u tiganju. Ali, nije sve tako jednostavno. Često se dešavalo dasmesa za palačinke nije dobra i da one ne uspiju. Takođe, ako uspeju nisu prozračne i mekane. Pa, u čemu je onda tajna? Morate da vodite računa o količini i kvalitetu pojedinih sastojka. U nastavku teksta pročitajte na šta posebno treba da obratite pažnju, a najbitnija stavka su svakako jaja. 

Кoliko jaja dodati u tijesto?
Oni koji tek počinju da kuhaju, vjeruju da što više jaja stave u smesu da će ona biti bolja. Ali, to samo kvari ukus i na kraju ćete dobiti palačinke koje su gumene. Znači, ako stavite 3-4 jajeta na 500 ml mlijeka, to je previše, a jedno jaje je opet premalo. A kako da znate koja je količina odgovarajuća? Idealna količina je 2 jajeta na svakih 500 ml mlijeka. Upravo ovaj odnos obezbjeđuje pripremu najljepših palačinki.

Na šta još treba da obratite pažnju
Ono što je još bitno, ako želite mekane i ukusne palačinke, jeste koliko brašna dodajte u smjesu. Ako koristite 2 jajeta i 500 ml mlijeka, onda dodajte 300 g brašna. Obavezno ga prosijijte, a poželjno je da to uradite nekoliko puta. 

Mlijeko možete da zamijenite i jogurtom. 

Izvor: Stvar ukusa