Britanski obavještajci: Moskva na bojište šalje nove tenkove, vojnici ih ne žele

25.01.2023 - 08:46 | Vijesti >> Svijet
Autor: Index.hr

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo obavještajno izvješće u kojem navodi da ruske snage u Ukrajini nevoljno prihvaćaju nove ruske tenkove T-14 Armata. 

"Posljednjih mjeseci raspoređene ruske snage nisu bile voljne prihvatiti prvu tranšu T-14 koja im je dodijeljena jer su vozila bila u tako lošem stanju. Nije jasno koji su točno aspekti vozila potaknuli ovu reakciju, ali u posljednje tri godine ruski su dužnosnici javno opisali probleme s motorom T-14 i sustavima za termografsko snimanje", piše u izvješću.

"Godine 2021. ministar obrane Sergej Šojgu opisao je planiranu proizvodnju za 2022. kao 'eksperimentalno-industrijsku' seriju. Stoga je malo vjerojatno da će bilo koji raspoređeni tenk T-14 zadovoljiti uobičajene standarde koje nova oprema mora ispuniti da bi se smatrala operativnom", piše u izvješću.

O kakvom tenku se radi?
T-14 je vozilo visoke tehnologije s obrambenim sustavima koji mogu oboriti protutenkovske rakete kakve koristi Ukrajina. Tenk je opremljen i sofisticiranim senzorima, ima ugrađene dronove i visok stupanj automatizacije.

Prvi put je predstavljen na ruskoj vojnoj paradi u svibnju 2015. godine. Kremlj je prvotno planirao proizvesti 2300 tenkova između 2015. i 2020., ali je proizvodni nedostatak taj rok pomakao na 2025. godinu.

U prosincu 2021. ruski konglomerat Rostec je objavio početak proizvodnje oko 40 tenkova, koji su trebali biti isporučeni nakon 2023., prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax.