Turska na neodređeno vrijeme odgodila pregovore sa Švedskom i Finskom o NATO članstvu nakon što su desničari u blizini turske ambasade u Stockholmu spalili Kuran, izbile demonstracije u Turskoj

25.01.2023 - 09:20 | Vijesti >> Svijet

Turska je na neodređeno vrijeme odgodila novi krug pregovora sa Švedskom i Finskom o kandidaturama njihovih zemalja za članstvo u NATO-u, izvijestili su turski državni mediji, piše Advance.hr.

Sastanak je trebao biti održan u Bruxellesu u veljači, izvijestila je državna televizija TRT pozivajući se na turske diplomatske izvore. Glasnogovornik turskog predsjednika Erdogana rekao je ranije ovog mjeseca da bi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također trebao prisustvovati.

Ova nova odluka pak dolazi nakon što je Erdogan u ponedjeljak rekao da Švedska ne bi trebala očekivati potporu Turske za svoje članstvo u NATO-u, naročito ne nakon prosvjeda u blizini turske ambasade u Stockholmu ovog vikenda. Podsjetimo, u Stockholmu je održan anti-turski prosvjed, a neki od prosvjednika su spaljivali i Kuran. Medijski izvori navode kako je kopiju Kurana spalio švedski desničar iz stranke Čvrsta linija, Rasmus Paludan.

Odmah dan nakon izbile su znatno veće demonstracije u Turskoj na kojima se oštro osuđuje Švedska te se poziva na blokiranje njihovog ulaska u NATO savez.